Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 03.06.2024.

O slikama i pričama: Maja Kastelic i Marija Ott Franolić
Održava se
06.06.2024. u 18:30h

Ilustracija: Maja Kastelic

Kako nastaju slikovnice bez riječi Maje Kastelic? Pričaju li one samo jednu priču ili ih svatko može čitati drugačije? Koliko dugo je nastajala slikovnica Dječak i kuća i kojom je tehnikom ilustrirana da bi bila toliko topla i emotivna? Što je za nju kvalitetna ilustracija i koje su njezine najdraže slikovnice i dječje knjige? Kako je ove godine izgledao Sajam dječje knjige u Bologni?

O ovim i brojnim drugim temama s ilustratoricom Majom Kastelic razgovarat će književna kritičarka i teoretičarka Marija Ott Franolić, u četvrtak 6. lipnja u 18.30 u Galeriji Prozori, (Knjižnica S. S. Kranjčevića, Zapoljska 1).

Slovenska slikarica, ilustratorica i autorica Maja Kastelic (1981.) studirala je slikarstvo te filozofiju i teoriju vizualnih umjetnosti. Posljednjih godina ilustrira knjige za djecu, a prije toga je restaurirala freske. Za svoj je ilustratorski rad primila više međunarodnih nagrada – između ostaloga BIB plaketu, a uvrštena je i na časnu listu IBBY. Ove je godine bila jedna od ilustrator(ic)a koji su otvorili Sajam dječje knjige u Bologni. Slikovnice su joj prevedene na 23 jezika, a u Hrvatskoj je objavljena njezina slikovnica Dječak i kuća u prijevodu Anite Peti-Stantić. Voli čokoladu, vruću kavu i duge šetnje. 

Marija Ott Franolić je književna kritičarka, teoretičarka i urednica, s Andom Bukvić Pažin je napisala knjigu "Velika važnost malih priča: Zašto i kako čitati djeci".

...
Ovo je četvrti razgovor u sklopu programa Razgovori u Prozorima: Slikovnica kao medij na razmeđi umjetnost i učenja koji se odvija u suradnji Galerije Prozori s portalom Moderna vremena. Program proizlazi iz prvotnog koncepcijskog i izložbenog usmjerenja Galerije Prozori prema izlaganju ilustracije te s vremenskim odmakom propituje odnos slike i teksta u mediju slikovnice u suvremenom kontekstu, s naglaskom na njihovom umjetničkom, kritičkom i aktivirajućem potencijalu. Ranije je u sklopu programa Marija Ott Franolić razgovarala s ilustratori(ca)ma Klasjom Habjan, Hanom Tintor i Manuelom Šumbercem. Autorice koncepcije programa su književna kritičarka i teoretičarka dr. sc. Marija Ott Franolić i voditeljica Galerije Prozori, Petra Dolanjski Harni.

Program podržava Ministarstvo kulture i medija RH i Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.
 

Maja Kastelic

Dječak i kuća

  • Prijevod: Anita Peti-Stantić
  • Bodoni 05/2022.
  • 32 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538398063

'Dječak i kuća' prva je autorska slikovnica nagrađivane slovenske ilustratorice Maje Kastelic. Dječak hoda ulicom, promatra prolaznike i natpise na kućama, nailazi na mačku koja ga poziva da je slijedi. Za mačkom ulazi u nepoznato stubište koje vodi u praznu kuću ispunjenu neobičnim, starinskim predmetima i dječjim crtežima. Kamo će ga ti crteži odvesti, s kim će ga upoznati?

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –