Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 03.02.2016.

Pascal Bruckner gostuje u Zagrebu
Održava se
06.-07.02.2016.

Pascal Bruckner (foto: Francuski institut)

Na inicijativu Hrvatskog društva pisaca francuski pisac i filozof Pascal Bruckner ovaj će vikend gostovati u Zagrebu i sudjelovati na dva događanja: obilježavanju dvadest godina izlaženja časopisa Europski glasnik i susretu s autorom na kojem će biti predstavljena njegova posljednja knjiga “Dobar sin”.

Učenik Rolanda Barthesa, nekoć poznat kao “novi filozof”, Pascal Bruckner (1948) je tijekom posljednjih četrdeset godina stvorio briljantno romaneskno i esejističko djelo od tridesetak knjiga koje pokreću teme individualne slobode, ljubavi, zapadnog osjećaja krivnje, religiozne fanatičnosti. Dobitnik prestižne nagrade “Renaudot” za roman “Kradljivci ljepote”, njegov je roman “Gorki mjesec” na filmu ovjekovječio Roman Polanski, a istoimena predstava igrana je i s velikim uspjehom u Zagrebu. Posljednja knjiga “Dobar sin” (2014.) romaneskno je razgolićivanje privatne povijesti i nasilnog lika oca antisemita i rasista. Kao angažirani intelektualac uvijek je reagirao na sve presudne događaje koji su utjecali na sudbinu suvremenog svijeta.

Dvadeset godina izlaženja časopisa Europski glasnik

Obilježavanje dvadest godina izlaženja časopisa Europski glasnik i svečano predstavljanje jubilarnog broja, u izdanju Hrvatskog društva pisaca, održat će se u subotu 6. veljače u 19 sati u Muzeju Mimara (2. kat, Rooseveltov trg 5.)

Uvodi ekspoze održat će počasni gost i suradnik Pascal Bruckner: Europa, islam i islamizam (uz konsekutivni prijevod Ingrid Šafranek).

Sudjeluju: Boris Havel: Dossier Orijentalizam te urednici Žarko Paić (zamjenik glavnog urednika) i Dražen Katunarić (glavni urednik).


 

Susret s Pascalom Brucknerom

Dobar sin

Paradoks ljubavi Bruckner Pascal
Tiranija kajanja Bruckner Pascal
Demokratska melankolija Bruckner Pascal

Predstavljanje Pascala Brucknera i njegova djela, a posebno njegove posljednje knjige “Dobar sin” (Un bon fils, 2014) održat će se u nedjelju 7. veljače u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5).

Razgovor s njime i publikom vodit će Mani Gotovac, Žarko Paić i Dražen Katunarić (prijevod: Ingrid Šafranek).
 

U romanu “Dobar sin” u kojem opisuje svoje porijeklo, Pascal Bruckner je napisao svoju najuzbudljiviju i naintimniju knjigu do sada – svoj “pupoljak”. Kako je, u sjeni svog nasilnog i antisemitskog oca, pisac Napasti nedužnosti i Trajne euforije postao filozof za kojeg se dugo smatralo da je židovskog porijekla? Je li uopće moguće voljeti oca unatoč njegovoj ograničenosti, nasilju i netoleranciji?

Ovo je priča o krhku dječaku rođenom neposredno poslije rata koji je odmah poslan u jedno selo u Austriji kako bi se izliječio od upale pluća. On pjeva u slavu Gospodinu i priča na njemačkom dok vani pada snijeg. Svake noći, dok ga njegova brižna majka pazi, on moli Gospodina za smrt svoga oca. Njegov je otac nasilan i izopačen suprug koji tuče i ponižava njegovu majku, opsesivan antisemit i rasist, a njegov će sin učiniti sve da postane njegova suprotnost. “Ja sam njegov poraz”, piše Bruckner.

Sin uskoro postaje Janéklévitchev i Barthesov student i najbolji prijatelj Alaina Finkielkrauta. Okružen “židovskim intelektualcima” tog vremena, s kojima se identificira iako im ne pripada porijeklom, zaljubljuje se u ženu egzotičnog porijekla, postaje brižan otac i cijenjeni pisac. (Uskoro u izdanju Algoritma).


Organiziraju: Hrvatsko društvo pisaca, Francuski  institut i Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –