Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 01.06.2018.

Pet romana u finalu tportalove književne nagrade za najbolji hrvatski roman
Održava se
15.06.2018.

Crvena voda Pavičić Jurica
Tiho rušenje Prtenjača Ivica
Minus sapiens Roško Zoran
Eksperiment Irene Tot Serdarević Korana
Lisica Ugrešić Dubravka

Žiri književne nagrade tportala, kojim predsjeda kazališni redatelj Ivica Buljan, a čine ga još književna prevoditeljica Ursula Burger, kazališna kritičarka Katarina Luketić te urednici i pisci Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović, odabrao je pet romana koji ostaju u finalnom izboru za tportalovu književnu nagradu.

Za književnu nagradu tportala, koja se ove godine dodjeljuje 11. put, prijavljena su 64 naslova. U konkurenciju ulaze hrvatski romani izdani u prošloj kalendarskoj godini, a prijavljivali su ih izdavači ili autori. Nakon sužavanja izbora na jedanaest polufinalnih naslova, žiri je odlučio da ovih pet ostaje u finalu:

Jurica Pavičić, "Crvena voda" (Profil, Zagreb, 2017)
Ivica Prtenjača, "Tiho rušenje" (VBZ, Zagreb, 2017)
Zoran Roško, "Minus sapiens" (OceanMore, Zagreb, 2017)
Korana Serdarević, "Eksperiment Irene Tot" (Fraktura, Zagreb, 2017.)
Dubravka Ugrešić, "Lisica" (Fraktura, Zagreb, 2017).

Dodjela tportalove književne nagrade održat će se 15. lipnja 2018. u Zagrebu.

Od 2008. godine tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodijeljena je deset puta, a s godinama je postala relevantnom činjenicom domaće kulturne scene. Jedina je domaća književna nagrada koja se dodjeljuje za roman pisan na hrvatskom jeziku izdan kod nakladnika registriranog u Hrvatskoj te joj je, uz promociju autora i književnog stvaralaštva, cilj promocija izdavaštva.

Lani je najboljim romanom proglašen "Ciganin, ali najljepši" Kristiana Novaka u izdanju nakladničke kuće OceanMore, a Novaku je to drugi put da je dobio tportalovu književnu nagradu. Ranije je nagrađen za roman "Črna mati zemla" (Algoritam, novo izdanje OceanMore).

Prethodnih godina nagradu su dobile autorice Olja Savičević Ivančević za roman "Adio kauboju" (Algoritam, novo izdanje Sandorf) i Sibila Petlevski za "Vrijeme laži" (Fraktura) te autori Dalibor Šimpraga za roman "Anastasia" (Durieux), Tahir Mujičić za roman "Budi Hamlet, pane Hamlete" (AGM), Drago Glamuzina za roman "Tri" (Profil), Zoran Malkoč za roman "Roki Raketa" (Profil), Ivica Đikić za roman "Sanjao sam slonove" (Naklada Ljevak) te Slobodan Šnajder za "Doba mjedi" (Tim Press).

Recenzije odabranih pet romana koje je sastavio žiri tportalove književne nagrade možete pronaći na ovoj poveznici

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –