Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 06.11.2015.

Piščev dnevnik : Albahari, Breitenstein, Terzić i Bužarovska
Održava se
10.-13.11.2015.

Rumena Bužarovska

Sljedećeg tjedna u klubu Booksa odvijat će se drugi dio književnog programa Piščev dnevnik kojemu je urednik i domaćin jedan od najcjenjenijih suvremenih srpskih pisaca, David Albahari.

Program Piščev dnevnik počeo je ljetos, a prvi Albaharijev gost bio je Alberto Manguel, poznati kanadsko-argentinski pisac, autor "Povijesti čitanja". Ove jeseni Albahariju u goste dolaze Andreas Breitenstein, jedan od najuglednijih europskih novinskih književnih kritičara, Ajla Terzić, bosanskohercegovačka spisateljica, prevoditeljica i kolumnistica, te Rumena Bužarovska, vrlo hvaljena makedonska spisateljica i amerikanistica.

Kako kaže Albahari, od Andreasa Breitensteina očekuje čuti pokoji savjet kada se radi o opstanku novinske književne kritike, dok je Terzić i Bužarovsku odabrao kao gošće jer ih smatra izvrsnim primjerima novih književnih imena u regiji, „autoricama koje spadaju u grupu pisaca koja će tokom narednih decenija na najbolji mogući način predstavljati novu književnost ovih prostora. One su izuzetno darovite spisateljice, dobro upućene u teoriju književnosti, svestrane i vešte u svim žanrovima kojima se bave i spremne da učestvuju u razmenama književnog iskustva", kaže David Albahari o svojim gošćama.

Albahari, Terzić i Bužarovska u Booksi gostuju u utorak, 10. studenoga u 19 sati, dok će se razgovor Andreasa Breitensteina i Davida Albaharija odvijati u četvrtak, 12. studenog u 19 sati, također u Booksi. Ajla Terzić i Rumena Bužarovska gostovat će i u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u srijedu, 11. studenog u 20 sati a Andreas Breitenstein održat će predavanje na Odsjeku germanistike Filozofskog fakulteta, u petak 13. studenoga u 11 sati.
 

Ajla Terzić

Osmica Bužarovska Rumena

Ajla Terzić rođena je u Travniku, a magistrirala je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na Odsjeku za engleski jezik i književnost. Objavljivala je eseje, kritike, prijevode s engleskog jezika, poeziju, kratke priče i znanstvene radove. Kolumnistica je sarajevskog Oslobođenja, a piše i za beogradsko Vreme i Peščanik. Objavila je zbirku poezije "Kako teško pišem" i dva hvaljena romana, "Lutrija" (VBZ, 2009) i "Mogla je biti prosta priča" (Sandorf, Zagreb, 2011).

Rumena Bužarovska docentica je američke književnosti na Filološkom fakultetu u Skopju, spisateljica, prevoditeljica i aktivistica. Do sada je objavila tri zbirke priča, od kojih je "Osmica" objavljena i u Hrvatskoj (Algoritam, 2015). Rumena je za svoje priče pobrala brojne pohvalne kritike i česta je gošća književnih festivala u regiji.

**

Program Piščev dnevnik dio je projekta Prošireni estetički odgoj kojeg vodi Multimedijalni institut, a u kojem su partneri Kuda.org iz Novog Sada, Kulturtreger/Booksa, Berliner Gazette i Kontrapunkt iz Skopja. Projekt financiraju EACEA program Kreativna Europa, Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba te Ured za udruge Vlade RH.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –