Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 20.02.2019.

Pjesnička događanja u Sisku: Zvonko Maković i Darija Žilić
Održava se
22.-23.02.2019.

3. večer u ciklusu "Antologija poezije uživo" (temeljenoj na Antologiji u jednom primjerku - Jedna pjesma, u izboru Sonje Manojlović), na kojoj gostuje Zvonko Maković, održat će se u petak, 22. veljače u 18 sati u Gradskoj galeriji Striegl u Sisku.

Slušat će se pjesme u interpretaciji autora i razgovarati s njim o zanimljivim temama.

Zvonko Maković, pjesnik, esejist, književni i likovni kritičar, povjesničar umjetnosti, predsjednik Društva povjesničara umjetnosti, član suradnik HAZU. Diplomirao je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je cijeli radni vijek predavao na Odsjeku za povijest umjetnosti i bio na čelu Katedre za modernu umjetnost i vizualne komunikacije, te voditelj nekoliko znanstvenih projekata do odlaska u mirovinu 2012. Na 49. Venecijanskom bijenalu 2001. bio je izbornik RH i organizirao izložbu Julija Knifera. Objavio je više stručnih i znanstvenih knjiga te monografija posvećenih velikim modernim i suvremenim umjetnicima. Osim stručnih i znanstvenih radova pisao godinama u novinama kolumnističke tekstove. Od 1968., kada mu izlazi prva pjesnička zbirka do danas, dobio više nagrada, a godine 2001. i Goranov vijenac za cjelokupni pjesnički rad.

Voditeljica je Sonja Manojlović.

Stihovnica Siska

Stihovnici Siska održat će se u subotu 23. veljače s početkom u 19 sati, u Matici hrvatskoj (Rimska 9) gostuje ugledna, višestruko nagrađivana pjesnikinja iz Velike Gorice - Darija Žilić. Publici će predstaviti svoju najnoviju poetsku zbirku ''Svanuće'' (Biakova, Zagreb 2018.) i prenijeti dio svoga bogatog iskustva okupljenim pjesnicima, kojih u Sisku zadnjih godina doista ne nedostaje.

Darija Žilić rođena je u Zagrebu 1972. godine. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu povijest i komparativnu književnost. Piše poeziju, prozu, kritiku i esejistiku, a mnogo puta se istaknula i stručnim prijevodima knjiga inozemnih autora. Sudjelovala je na brojnim književnim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Pjesme su joj prevođene na talijanski, slovenski, slovački i engleski jezik te objavljivane u brojnim domaćim i inozemnim književnim časopisima. Dobitnica je i brojnih renomiranih nagrada i priznanja. Dugogodišnja je suradnica Hrvatskog radija te voditeljica zapaženih književnih tribina.

Stihovnicu moderira Siniša Matasović.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –