Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
PODCAST • Piše: MV Info • 26.02.2020.

PODCAST: Nenad Stipanić čita ulomak iz romana 'Bogovi neona'

Nenad Stipanić (foto: Davor Rozić, ilustracija MV)

Riječ je o knjizi i projektu nastalom od mojih pokušaja objedinjavanja autobiografije, novomedijske i tehnološke posthumanističke umjetnosti a koji je završio kao eksperiment sa samim sobom: tko sam i što ja zapravo mogu, što mi okolnosti dopuštaju, što znam, a što ne znam, koja je moja pozicija u književnom svijetu i ima li je uopće. To je i eksperiment sa samom književnošću i onim što je s druge strane te književnosti... Osim pisanog dijela, u moje su tijelo trebali biti ugrađeni i elektronički implantati. Jedan od planiranih implantata je bio uređaj u kojem bi se automatski, kako ih pišem, putem bežične veze pohranilo nekoliko mojih autobiografskih priča. Pohranio bih tako svoje najintimnije životne, autobiografske trenutke s mogućnošću dijeljenja unutrar bliskog kruga... I tako simbolički vlastitu najintimniju književnost pohranio izvan svojeg uma. A pomoću stroja opet je zadržao kao integralni dio vlastitog bića, kao i kontrolu nad njezinim nastankom i distribucijom. (...)

Lajtmotiv knjige bio bi spajanje čovjeka sa strojem i preispitavanje tjelesnosti i identiteta te pokušaj promišljanja dalekih i posthumanih svjetova. Dio tih pokušaja je i da se u jeziku pronađu odgovarajuća rješenja i ekvivalenti tim svjetovima koji su nam toliko daleki da bi zamišljeni iz naše sadašnje perspektive bili toliko bizarni da ih samo bizarnost primjerena i shvatljiva našem dobu može opisati. (...)

Sve je to završilo kao hibrid jednog žanra, bizarro fictiona, s jedne strane i s druge strane eksperimentalnog spektra književnosti, elemenata novije inovativne proze uglavnom američke, ponešto i ruske... Tako u uvodu svog audio podcasta zbori Nenad Stipanić (Senj, 1973.) koji će vam najprije obrazložiti ideju, a potom i pročitati ulomak iz svog novog romana Bogovi neona (Sandorf, 2019), opisanog kao jednog od najradikalnijih eksperimenata naše književnosti.

Pa poslušajmo:

– Nenad Stipanić čita ulomak iz romana 'Bogovi neona' –

Nenad Stipanić

Bogovi neona

  • Sandorf 06/2019.
  • 138 str., meki uvez
  • ISBN 9789533511641
  • Cijena 95.00 kn

'Bogovi neona', novi roman Nenada Stipanića, jedan je od najradikalnijih eksperimenata naše književnosti i pokušaj uvođenja žanra bizarro fictiona s elementima bizarro freakctiona, pri čemu će ova druga kovanica sugerirati da se radi o autobiografji. Preciznije, o ostatcima autobiografskog pokušaja, jer je primarni tekst nabujao do prsnuća.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –