Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nenad Stipanić

Bogovi neona

  • Nakladnik: Sandorf
  • 06/2019.
  • 138 str., meki uvez
  • ISBN 9789533511641
  • Cijena: 12.61 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Bogovi neona”, novi roman Nenada Stipanića, jedan je od najradikalnijih eksperimenata naše književnosti i pokušaj uvođenja žanra bizarro fictiona s elementima bizarro freakctiona, pri čemu će ova druga kovanica sugerirati da se radi o autobiografji. Preciznije, o ostatcima autobiografskog pokušaja, jer je primarni tekst nabujao do prsnuća, eksplodirao pa se razletio svemirom i paralelnim svemirima, uglavnom digitalnim, gdje se dobro skriveni nalaze informacijski sateliti i produžeci ove interaktivne i interdisciplinarne knjige.

Sam tekst govori o avanturističko-mističkom pokušaju sjedinjenja i nadilaženja humanih okvira prelaskom u transhumane kategorije, a činom atentata na Kristovo srce u čijoj aorti se Nenad i njegovi pomoćnici, fluorescentni zečevi, Ljetna Inteligencija, Gea++ i slični nalaze, ili barem tu negdje, nisu razmjeri ni kontinuiteti ni pojmovi svijeta u kojemu se roman odvija prispodobivi našima, beznadežno “zastarjelim”.

Ovaj je roman naime iskorak iz svake mentalne mape i provokacija percepcije na tisuću razina. Osim tehnooptimizmom koji bi čovjeku trebao ponuditi neki novi dizajn i evoluciju, isijavaju “Bogovi neona” i komikom, pomalo koketiraju s grunfovskim skalamerijama svjesni vlastitih ograničenja, a komuniciraju i s partizanskim dnevnikom dide pripovjedača, kao i neonima i eonima udaljenim didom.

Igra se Stipanić s očekivanjima, klizi po riječima, mir učas kod njega pređe u sir, kanibalizam i pornografja svijetle i znače drugačije, izmiču se koordinate, premda je u srcu priče i u Kristu superherojski pokušaj da se svijet spasi žrtvom, a svijest promijeni.

Kruno Lokotar

Nenad Stipanić (Senj, 1973.) živi u Zagrebu. U zemlji i inozemstvu radio je razne poslove, između ostalog bio je fzički radnik, redar po diskotekama i kockarnicama, tjelohranitelj, zaštitar, zaposlenik turističke agencije, vlasnik galerije antikvarijata… Piše prozu, radiodrame, TV scenarije, novinske feljtone. Objavljivao u periodici, na internetskim portalima i radiju, u zemlji i inozemstvu. Nagrađivan i uvršten u domaće i strane preglede i antologije književnosti.

S Vladom Bulićem napisao je scenarije za prvu i drugu sezonu kriminalističke dramske serije “Mamutica”. Surađivao je na konceptualnim umjetničkim projektima Siniše Labrovića “Poslijediplomsko obrazovanje”, Meč za titulu ministra kulture Republike Hrvatske” i “Intervju”.

Objavljene su mu zbirke priča “Sprinteri u labirintu” (2005.) i “Odlično je baviti se kriminalom” (2008.), romani “Izbacivači Majke Božje” (2012.) i “Stvarno je odlično baviti se kriminalom” (2015.), potonji nastao na temelju zbirke priča “Odlično je baviti se kriminalom".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Nenad Stipanić čita ulomak iz romana 'Bogovi neona' –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –