Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nenad Stipanić

Izbacivači Majke Božje

  • Nakladnik: Algoritam
  • 08/2012.
  • 240 str., meki uvez
  • ISBN 9789533164540
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Noć, pa bila i izrešetana stroboskopima, laserima i svjetlima noćnog kluba te ozvučena megavatima narodnjaka, doba je kada se iz mutne dubine bića kreće prema svjetlu, kada demoni kucnu o lubanju, pravo doba za osobnu i društvenu speleologiju.

Zbijena do bilderske mišićavosti, radnja romana događa se tijekom jedne noći u narodnjačkom klubu, negdje u Zagrebu. Crni, bivši redar - odnedavno pisac krimića, a sada već u nekim novim životnim usijanjima - dolazi pozdraviti staru ekipu. Baš te noći u klub Jacuzzi dolaze i dvije sukobljene i dobro naoružane skupine mladih i divljih mafijaša. Situacija je na rubu pokolja, Crni je promatra s boksačkom poludistancom i usput sve vrijeme ljubuje i razgovara s Djevicom Marijom, koja je nakon 2000 godina odabrala svog muškarca - njega osobno. U Klubu se pojavljuju i tajanstveni noir muškarci u sivim balonerima, pocupkuje galerija likova iz raznih slojeva hrvatskog društva, a u kaotičnu situaciju zaglušenu narodnjacima i napumpanu testosteronima i steroidima upada i racija...

Pripovijedanje Nenada Stipanića je kao ciljano muvanje po gužvi kluba, od šanka do vrata i van, s češanjem o tijela i teme kao što su supkultura izbacivača, noir filmovi, internet, turbofolk, seks i crni humor, pri čemu njegov junak Crni vrlo osobno, čak osobenjački pretresa religijske i društvene mitove. Cijeli roman kao da je posipan bijelim prahovima, kokainom i fosforom, čeka se kada će planuti - a možda i neće, ima i takvih noći - u orgijastičnoj atmosferi pucaju kosti i nebesa kao da se otvaraju. Nije baš jasno da li prema raju, kraju ili je to pakao? Eh, još da Crni nema taj problem s memorijom i orijentacijom...

"Izbacivači Majke Božje" triler je u kojemu se susreću, dobro naoružane i spremne na sve, osobna, društvena i nebeska poremećenost. Pritom samo osobna "poremećenost" želi promijeniti status quo i pitati quo vadis Hrvatska?

Nenad Stipanić (Senj, 1973.) živi u Zagrebu. U zemlji i inozemstvu radio je razne poslove, između ostalog bio je fzički radnik, redar po diskotekama i kockarnicama, tjelohranitelj, zaštitar, zaposlenik turističke agencije, vlasnik galerije antikvarijata… Piše prozu, radiodrame, TV scenarije, novinske feljtone. Objavljivao u periodici, na internetskim portalima i radiju, u zemlji i inozemstvu. Nagrađivan i uvršten u domaće i strane preglede i antologije književnosti.

S Vladom Bulićem napisao je scenarije za prvu i drugu sezonu kriminalističke dramske serije “Mamutica”. Surađivao je na konceptualnim umjetničkim projektima Siniše Labrovića “Poslijediplomsko obrazovanje”, Meč za titulu ministra kulture Republike Hrvatske” i “Intervju”.

Objavljene su mu zbirke priča “Sprinteri u labirintu” (2005.) i “Odlično je baviti se kriminalom” (2008.), romani “Izbacivači Majke Božje” (2012.) i “Stvarno je odlično baviti se kriminalom” (2015.), potonji nastao na temelju zbirke priča “Odlično je baviti se kriminalom".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –