Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nenad Stipanić

Odlično je baviti se kriminalom : Priče nezaštićenog svjedoka

  • Nakladnik: Algoritam
  • 07/2008.
  • 160 str., meki uvez
  • ISBN 9789532206906
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Zbirka priča "Odlično je baviti se kriminalom (priče nezaštićenog svjedoka)" Nenada Stipanića čim je počnete čitati otet će vas iz omiljene fotelje i ubaciti u zagušljivi gepek, provozati krivinama hrvatskih 90-ih godina prošlog stoljeća i izručiti sretne - jer ste preživjeli i jer ste se pri tom još i smijali - i promijenjene u svakidašnjicu u kojoj ćete, odjednom prodorniji, vidjeti repove i čuti eksplozije 90-ih.

Stipanićev nezaštićeni pripovjedač stalno pleše na rubu i tupom zubu zakona, bavi se kamatarenjem, reketarenjem, utjerama, ali "ne radi drogu i oružje", u nuždi izigrava i detektiva i profesionalno zaštitari - čuva Papu i rock-zvijezde - još k tomu romantično voli svoju malu... Kreće se, dakle, u 'milieu' koji smatra da je jedina ulaznica za ovozemaljski raj - politika ili gangsteraj, legalizacija ilegalnog, prevođenje podzemlja u elitu.

Priče nastale u tom 'milieu' kolateralni su proizvod rata, visoke politike i niskih strasti, svega onoga što bismo mogli nazvati cro-teskni realizam i podzemna nadgradnja. Stipanićeve priče udaraju direkt u pleksus, ostavljaju bez zraka i izazivaju intenzivnu mučninu, a onda bujicama vitaliteta, optimizma i stanovite zanesene i zanosne naivnosti crnjak života, razočarenje i umor nadvladavaju uz humor. A ima u njima i seksa.

U prozi Nenada Stipanića u Hrvatskoj se susreću Charles Darwin, Quentin Tarantino i Vjenceslav Novak.

Više o knjizi "Odlično je baviti se kriminalom" iz pera Nikole Petkovića.

***

Nenad Stipanić (Senj, 1973.) radio je kao fizički radnik, izbacivač po diskotekama i kasinima, zaštitar i tjelohranitelj, a kraće vrijeme je bio i vlasnik antikvarijata. Objavio je knjigu priča “Sprinteri u labirintu” (Naklada MD, 2005.), priče iz te zbirke i objavljivane po periodici su uvrštavane u razne preglede, antologije i zbornike, dok su mu kriminalističke radio-drame izvođene na Hrvatskom radiju.
Bavi se i pisanjem scenarija.

Nenad Stipanić (Senj, 1973.) živi u Zagrebu. U zemlji i inozemstvu radio je razne poslove, između ostalog bio je fzički radnik, redar po diskotekama i kockarnicama, tjelohranitelj, zaštitar, zaposlenik turističke agencije, vlasnik galerije antikvarijata… Piše prozu, radiodrame, TV scenarije, novinske feljtone. Objavljivao u periodici, na internetskim portalima i radiju, u zemlji i inozemstvu. Nagrađivan i uvršten u domaće i strane preglede i antologije književnosti.

S Vladom Bulićem napisao je scenarije za prvu i drugu sezonu kriminalističke dramske serije “Mamutica”. Surađivao je na konceptualnim umjetničkim projektima Siniše Labrovića “Poslijediplomsko obrazovanje”, Meč za titulu ministra kulture Republike Hrvatske” i “Intervju”.

Objavljene su mu zbirke priča “Sprinteri u labirintu” (2005.) i “Odlično je baviti se kriminalom” (2008.), romani “Izbacivači Majke Božje” (2012.) i “Stvarno je odlično baviti se kriminalom” (2015.), potonji nastao na temelju zbirke priča “Odlično je baviti se kriminalom".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –