Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 29.09.2022.

Pogledajte koje su se knjige najviše kupovale u knjižarama tijekom ljeta 2022.

Portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena već dvije godine, od proljeća 2020. godine prikuplja podatke iz hrvatskih knjižara o prodaji knjiga koje mjesečno objavljuje na internetskoj stranici Top lista knjiga. Nedavno su prikupljeni i obrađeni prodajni rezultati  iz srpnja i kolovoza 2022., dakle iz perioda u kojem su knjigoljupci kupovali i čitali štivo uz koje su se opuštali tijekom ljetnog godišnjeg odmora.
 

Zelena svjetla McConaughey Matthew

Na vrhu TOP 50 publicističke top liste izdvojil su se Mathew McConaughey i njegova "Zelena svjetla" (Školska knjiga), "Bili libar" Borisa Dežulovića (Telegram grupa) te "Panonski admiral" Ivana Ivačkovića (Naklada Ljevak), sve redom (auto)biografska izdanja.

Na vrhu TOP 50 beletrističke top liste tri su romana: "Ljubavna hipoteza" Ali Hazelwood (Sonatina), "Doživotna robija" Vedrane Rudan (V.B.Z.) i "Pačinko" Min Jin Lee (Hena com).

Ljubavna hipoteza Hazelwood Ali
Doživotna robija Rudan Vedrana
Ti, moja prekrasna djevojčice Kosanović Jasmina, Ozmec Nataša

Na vrhu TOP 20 hrvatske književnosti, gdje je nakon dugog perioda došlo do promjene, sjajno prodavana knjiga ulančanih priča Tisje Kljaković Braić "U malu je uša đava" (Fraktura, dopunjeno izdanje), čije je prvo izdanje Profil objavio još 2015. godine, zamijenila je poziciju s "Doživotnom robijom", novim romanom Vedrane Rudan (V.B.Z.), a tik do njih je još jedan dugovječna upješnica – roman "Ciganin, ali najljepši" Kristiana Novaka (Naklada OceanMore) koji je objavljen krajem 2016. godine.

Tijekom ljeta kupovala su se i slikovnice te knjige za djecu i mlade, i apsolutni je hit bila jedna domaća slikovnica - "Ti, moja prekrasna djevojčice" autorice Nataše Ozmec i ilustratorice Jasmine Kosanović (Planetopija). Oni nešto stariji zabavljali su se uz "Sportsku slavu" - 16. nastavak planetarno popularnog serijala "Gregov dnevnik" Jeffa Kinneyja (Mozaik knjiga), a da knjige za mlade mogu biti popularne i uz malo "teže" teme pokazao je interes za roman Adama Silvera "Na kraju obojica umiru" (Egmont).
 
Očito je da je ljeto kada mnogi posežu za (auto)biografskim izdanjima, pa uz već spomenuta tri najprodavanija publicistička naslova solidno su se kupovale i knjige Mire Furlan "Voli me više od svega na svijetu" (Fraktura), "Adrenalin" Zlatana Ibrahimovića (Buybook), "Doba Rolling Stonesa" Leslie-Ann Jones (Rockmark) te zapisi Velimira Viskovića "O drugima, o sebi" (Naklada Ljevak).

Naravno, ljeto je i vrijeme putovanja, a u toj kategoriji već neko vrijeme dominiraju knjige "Ljubav oko svijeta" Davora Rostuhara (Klub za ekspedicionizam i kulturu) i novo izdanje "Planinarskog vodiča po Hrvatskoj" Alana Čaplara (Mozaik knjiga), a od novih naslova pridružila im se i knjiga Roberta Macfarlanea "Gore uma" (Vuković & Runjić).
 

A koje su najprodavanije knjige u ostalim nišama možete pronaći na sljedećim linkovima:

Podsjećamo, Moderna vremena su u proljeće 2020. pokrenula projekt Top lista knjiga s ciljem promoviranja novih naslova knjiga hrvatskih nakladnika iz područja beletristike, publicistike i knjiga za djecu, ali i ostalih tematskih niša i žanrova. Redovno praćenje prodaje knjiga odnosno top liste uobičajeni su format u svijetu knjiga, a već duže vrijeme nije postojala niti jedna takva neovisna top lista u Hrvatskoj. Godišnja istraživanja hrvatskog tržišta knjiga pokazuju da čitatelji odluku o kupnji najčešće donose na mjestu kupnje odnosno u knjižari jer distribucija i prodaja kroz knjižarsku mrežu čini cca 50 % prodajnog udjela. Top listu najprodavanijih knjiga u hrvatskim knjižarama agregira  mjesečne izvještaje o prodaji koje Moderna vremena prikupljaju iz reprezentativnog uzorka od 40-ak knjižara iz najvećih ali i manjih gradova u Hrvatskoj, a broj uključenih knjižara se i dalje povećava.

Želimo prije svega informirati širu čitalačku publiku o novitetima na tržištu, zatim dodatno poticati čitanje i na kraju, ali nikako manje važno, povećati prodaju aktualnih izdanja.

Top lista knjiga donosi dodatnu prezentnost knjigama zahvaljujući većem broju generiranih top-listi segmentiranih po različitim tematkim ili žanrovskim kriterijima, koji odražavaju i raznolikost interesa šire čitateljske publike (Publicistika / Strane književnosti / Hrvatska književnost / Knjige za djecu i mlade / Slikovnice / Djeca i roditelji / Mentalni i duhovni razvoj / Društvo, politika... / Biografije i memoari / Popularna znanost i tehnologija / Putopisi i putovanja / Hrana i kuharice). Zbog činjenice da se praćenje prodaje odnosi i na manje komercijalne tematske ili žanrovske niše, u ukupnom zbroju i veći broj knjižnih naslova postao je prezentnijim kako postojećim tako i potencijalnim kupcima/čitateljima knjiga. Takvim mjesečnim praćenjem prodajnih rezultata u različitim tematskim i žanrovskim nišama preciznije se očituju očitati trendovi i načine percepcije knjižne produkcije u najširoj čitateljskoj publici, njezine interese ali i mogući smanjeni interes za pojedine vrste knjiga.

Top listu najprodavanijih knjiga u hrvatskim knjižarama objavljuje se u mjesečnom ritmu (sredinom mjeseca za prošli mejsec) na stranici https://toplistaknjiga.hr na kojoj je trenutno moguće vidjeti koje su knjige bile najprodavanije u mjesecima srpnju  i kolovozu 2022.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –