Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 26.01.2006.

Poznati finalisti godišnje nagrade Grigor Vitez

Stručno povjerenstvo Godišnje nagrade "Grigor Vitez 2005." za književna i likovna ostvarenja u knjigama i slikovnicama za djecu u uži je izbor za ovogodišnju nagradu izabralo pet književnika i pet ilustratora, od 55 naslova koliko ih je na natječaj prijavljeno.

U uži izbor za književni tekst izbrano je pet autora i naslovi: Maja Glušćević, "Tajanstveni svjetionik" (Znanje, 2005); Hrvoje Kovačević, "Tajna šutljivog dječaka" (Znanje, 2005); Sanja Lovrenčić, "Sunčev sjaj" (Autorska kuća, 2005); Darko Macan "Žuta minuta" (Autorska kuća, 2005); i Zoran Pongrašić, "Vidi majmuna"" (Autorska kuća, 2005).

U uži izbor za ilustratora izabrani su: Svjetlan Junaković, Marsela Kreč-Hajdinjak, Andrea Peterlik-Huseinović, Vojo Radoičić i Tomislav Torjanac.

Na natječaj za godišnju nagradu "Grigor Vitez" za 2005. godinu prijavljeno je 55 naslova 21 nakladnika, od toga 32 za tekst i ilustraciju, osam za tekst te 15 naslova za ilustraciju.

Stručno povjerenstvo u sastavu: Snježana Krpes, Maja Matković, Sanja Pilić, Zvonko Todorovski, Ivan Vitez i Branko Vujanović, svoju će odluku obznaniti i dobitnicima uručiti nagradu na svečanosti koja će se održati 24. veljače 2006. godine u Zagrebačkom kazalištu lutaka, u mjesecu rođenja pjesnika Grigora Viteza po kojemu nagrada nosi ime.

Nagrada "Grigor Vitez" osnovana je i po prvi put dodijeljena 1967. godine. Osnivač nagrade je Savez društava Naša djeca Hrvatske. Dodijeljuje se za najbolji književni tekst i ilustracije odabrane iz jednogodišnje produkcije dječje knjige i slikovnice. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa, diplome i statue "Ptica" - akademske slikarice Ksenije Kantoci. U trideset i sedam godina postojanja, Nagradu su dobila četrdeset i četiri književnika za tekstove, te dvadeset i pet likovnih umjetnika za ilustracije za ukupno stotinjak knjiga za djecu i mlade.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –