Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 23.10.2023.

Predavanje Martine Findrik 'Žena i magija'
Održava se
25.10.2023. u 19h

Foto: Pixabay

Predavanje Martine FindrikŽena i magija“ održat će se u srijedu 25. listopada s početkom u 19 sati u sklopu Ciklusa predavanja u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke (Dolac 8).

Vještica je žena a muškarac čarobnjak. U doba najgorih progona na optuženičkoj klupi stoji žena. Slijediti tragove ove mizoginije nije lako posebice s obzirom na to da je neće pregaziti vrijeme. Od Hekate, do kampova za vještice u Nigeriji našeg doba, kamenovanja žena u Indiji. Čime žena plaši da bi je se tako napadalo?

Naša europocentrično društvo vještice promatra progone vještice prvenstveno kroz veliki progon koji je zahvatio europske zemlje od kraja 14., 15. stoljeća pa do 18. st., ili kao što je to slučaj u hrvatskim zemljama od kraja 17. stoljeća pa do sredine 18. stoljeća. No problematika progona puno je zlokobnija, vještica je svojstvena svim kulturama i u različitim društvima, stoljećima i podnebljima najčešće je upravo žena. Ili je ženski spol po svojem genetskom kodu specijalizirao magijske čini ili je posrijedi nešto drugo.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –