Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 15.11.2022.

Predavanje Veronike Novoselac 'Zagorka – mjesto sjećanja?'
Održava se
17.11.2022. u 19h

Predavanje Veronike NovoselacZagorka – mjesto sjećanja?“ održat će se u četvrtak 17. studenog s početkom u 19 sati u sklopu Ciklusa predavanja u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke (Zagreb, Dolac 8, 1. kat).

Kako, zašto i što pamtimo? Kao krovni pojam složenih načina o tome kako se društva sjećaju svoje prošlosti, posljednjih se desetljeća koristi sintagma kolektivno pamćenje. Naime, sjećanja  koja se dijele unutar i kroz različite generacije konstrukt su javnih djela sjećanjâ. Pripovijesti, usmene i pisane, fotografije, muzeji, spomenici i ini drugi elementi zajedno učestvuju u stvaranju i održavanju tzv. „mjesta sjećanja“, koncepta koji je uveo francuski povjesničar Pierre Nora, a čija je svrha, između ostaloga, zaustavljanje vremena i blokiranje napretka zaborava.

Budući da književnost, kao svojevrstan medij kolektivnoga pamćenja, ima značajnu ulogu u (re)definiranju kolektivnih identiteta, iznošenju marginaliziranih iskustava te u nezaboravljanju raznoraznih priča, ona tematizira, interpretira, rekonstruira, izmišlja i/li mitologizira mjesta sjećanja te, govoreći o njima, i sama postaje jedno. Izlaganje će, stoga, u konceptu kolektivnoga pamćenja tematizirati razvoj recepcije prve novinarke i najčitanije hrvatske književnice Marije Jurić Zagorke, uz neka od značajnijih mjesta sjećanja o kojima je pisala u svojim romanima.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –