Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 03.01.2024.

Predstavljanje dramske trilogije 'Istarska prikazanja' Borisa Senkera
Održava se
15.01.2024. u 11h

Predstavljanje dramske trilogije „Istarska prikazanja“ Borisa Senkera, održat će se u ponedjeljak, 15. siječnja u 11 sati u prostorijama Društva hrvatskih književnika u Zagrebu. 

„Istarska prikazanja“ nova je knjiga akademika Borisa Senkera, hrvatskog književnika, teatrologa i sveučilišnog profesora, a koja je nedavno objavljena u izdanju nakladnika Leykam international. Riječ je o trilogiji koja objedinjuje tri Senkerova dramska teksta „Istarske priče“, „Sanjari budućnosti“ i „Sanjarova priča“, koja su na kazališnu scenu postavljena u režiji Roberta Raponje. Prve dvije predstave nastale su u produkciji Teatra Fort Forno iz Bala, a „Sanjarova priča“ u produkciji Gradskog kazališta Požega i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Knjiga je upotpunjena fotografijama iz predstava, a njena je posebnost u tome što sadrži i QR kod uz pomoć kojeg čitatelji mogu pogledati sve tri predstave. 

Dramatičar i teatrolog Senker dotiče se epizodnih pribivanja pojedinih povijesnih ličnosti poput cara Franje I., arhitekta Pietra Nobila, arheologa Giovannija Carrare Polensisa, carice Sisi, mikrobiologa Roberta Kocha, viceadmirala Wilhelma Tegetthoffa, skladatelja Antonija Smareglie, pisaca Thomasa Manna, Arthura Schnitzlera, Jamesa Joycea, umjetnika Gustava Klimta, koje su utjecale na internacionalnu (talijansku, njemačku, austrijsku, mađarsku, englesku) kulturnu geografiju Bala, Istre i Hrvatske, primjerice "velike Bečke aukcije" iz 1815. ili "Vedre apokalipse" austrougarskog razdoblja. 

O knjizi će govoriti: Eugenia Ehgartner (urednica), Plinio Cuccurin (idejni začetnik Teatra Fort Forno), Lucija Ljubić (autorica Pogovora), Robert Raponja (redatelj) i Boris Senker (autor).

Gosti: Katica Šubarić, Filip Sever i Andrea Tich, glumci

Organiziraju: Leykam international, Mon Perin, Općina i Turistička zajednica Bale-Valle

Boris Senker

Istarska prikazanja : Trilogija

  • Leykam international 11/2023.
  • 204 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533401751

'Misterij' Istarske priče prati tisućama godina dugu povijest života na istarskom području, od pojave prvih ljudi i njihova slučajnog pronalaska biske, preko dolaska Histra i Rimljana, preko prolazaka niza pitoresknih figura (Ostrogoti, Bizantinci, Langobardi, Slaveni, Franci i dr.) i trajnog opstanka domaćih, duljeg zadržavanja Mlečana do stoljeća austrijske 'vedre apokalipse' te takmičenja 'do posljednjeg zbora', odnosno totalitarnog režima, u XX. st. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –