Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 08.03.2021.

Predstavljanje finalista nagrade Ivan Goran Kovačić

Goranovo proljeće centralna je i najznačajnija pjesnička manifestacija u Hrvatskoj, a na mapi je europskih i svjetskih pjesničkih festivala kao jedan od najstarijih, koji se bez prekida odvija od utemeljenja 1964. godine. Bližimo se, dakle, njegovoj šezdesetoj obljetnici!

Festival se u međuvremenu temeljito internacionalizirao, omogućujući domaćoj publici – uz stalni izlog hrvatske pjesničke aktive – izravan kontakt sa suvremenom pjesničkom produkcijom uokolo planete, istovremeno pružajući hrvatskim autoricama i autorima odskočnu dasku do stranih publika. Važna je karika u tome europska pjesnička platforma za promicanje mlađeg pjesništva Versopolis, kojoj je Goranovo proljeće suutemeljitelj.

Goranovo proljeće se ne svodi samo na njegov festivalski dio. Nagrade Goranov vijenac, kapitalnu nagradu za ukupno postignuće u poeziji, i Goran za mlade pjesnike, naš najvažniji i najpouzdaniji inkubator najmlađeg pjesništva, ne treba posebno predstavljati. U međuvremenu je prepoznata potreba da se uspostavi relevantna nacionalna nagrada za najbolju pojedinačnu pjesničku knjigu. Pokrenuta je stoga 2019. Nagrada Ivan Goran Kovačić, koja se dodjeljuje bijenalno, naizmjenice s Goranovim vijencem. 

Pjesnička proizvodnja u protekle je dvije godine bila dinamična, s nizom knjiga koje na različite načine iskaču. Pandemija jest rezultirala blagim smanjenjem broja naslova u 2020., no svejedno je na natječaj pristiglo stotinjak naslova. Finaliste/ice su ove godine birali Dorta Jagić, Miroslav Mićanović i Branislav Oblučar (više!).

Uoči proglašenja dobitnice ili dobitnika, koje je najavljeno za 15. ožujka 2021., finalistice i finalisti bit će predstavljeni serijom razgovora koje će moderirati Sanja Baković. Oni će biti objavljeni online, na portalu Booksa.hr, u dnevnom ritmu, kako slijedi:

9. ožujka u 12 sati: razgovor s Alenom Brlekom;

10. ožujka u 12 sati: razgovor sa Stipom Grgasom;

11. ožujka u 12 sati: razgovor s Marijanom Radmilović;

12. ožujka u 12 sati: razgovor s Evelinom Rudan;

13. ožujka u 12 sati: razgovor s Nadom Topić.

Podsjetimo, nagrada Ivan Goran Kovačić relevantna je nacionalna nagrada za najbolju pojedinačnu pjesničku knjigu. Pokrenuta je 2019. godine, a dodjeljuje se bijenalno.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –