Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 02.10.2019.

Predstavljanje knjige Marije Pilić 'Luđaci i djeca'
Održava se
03.10.2019. u 19h

Predstavljanje knjige priča Marije Pilić "Luđaci i djeca" (Disput, 2019.) održat će se u četvrtak, 3. listopada u 19 sati u Knjižnici Marije Jurić Zagorke (Krvavi most 2, Zagreb).

Uz autoricu, knjigu će predstaviti Tomica Šćavina i Matija Janeš. Priče će čitati Alan Katić.

Bizarni i groteskni likovi, motivi i fabule, nejasne i poremećene relacije i stanja, osjećaji nelagode, paranoje i straha, poveznice su koje bi se mogle uočiti između priča sabranih u zbirci Luđaci i djeca te barda fantastične književnosti E. A. Poea, koji po svemu sudeći nije slučajno istaknut kao jedan od naslovnih junaka jedne od priča. 

Osim narativnih tehnika, jezika i stila, priče Marije Pilić, i one koje se iscrpljuju u simuliranju stvarnosti i one koje se poigravaju s fantastikom, povezuju i likovi koji su situirani na margine društva ili su na vlastitome rubu (…) Povorku takvih likova, koji mogu i ne moraju biti vidno socijalno marginalizirani, prate i naizgled manje ekscesivni, (samo?) psihički ili emotivno pomaknuti ili uzdrmani pojedinci iz susjedstva te bi se svi zajedno mogli svesti pod zajednički nazivnik luđaci, kojemu su u naslovu zbirke pridružena i djeca, u čije bismo, pak, konotativno polje mogli smjestiti i likove staraca i bolesnika (zbog nemoći, nevinosti ili naivnosti kojima su okarakterizirani – također na svoj način djecu).

Iz pogovora Suzane Coha

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –