Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 10.02.2023.

Predstavljanje knjige 'Od Matoša do Maleša' Tomislava Brleka
Održava se
16.02.2023. u 19h

Predstavljanje knjige "Od Matoša do Maleša" Tomislava Brleka (Naklada Ljevak, 2022.) održat će se u četvrtak 16. veljače s početkom u 19 sati u Tvornici kulture – Mali pogon (Šubićeva 2, Zagreb).
  
O knjizi će razgovarati Andrea Milanko, Slaven Jurić, urednik Nenad Rizvanović te autor Tomislav Brlek.
 
Uvidom kompetentnog i predanog čitatelja, temeljem konzekventnog teorijsko povijesnog izvoda, Tomislav Brlek poduzima u našem književnom, a napose pjesničkom polju, nesvakidašnji, gotovo drzak čin. Umjesto panorame, pregleda, hrestomatije, čitanke ili slične zbirke kakve se u nas običavaju zvati antologijama, on u ovom pokušaju plijevljenja kanona zaista izabire, važe, hijerarhizira i sažima, nudeći vlastiti pogled na pejzaž hrvatskog modernog pjesništva. Slika pred čitateljem umnogome se preklapa, ali i razlikuje od one koje smo u sličnom okviru navikli vidjeti, ako se, dakako, moderno ne brka sa suvremenim. Prateći protejske preobrazbe jedne od ključnih književnih paradigmi, ova antologija od Matoša do Maleša iscrtava jasno isprativ luk, u čijoj napetosti rezonira njezina lovina: rijetka, zlatna zvjerka moderne pjesme. (Marko Pogačar)

Tomislav Brlek

Od Matoša do Maleša : Antologija moderne poezije

  • Naklada Ljevak 11/2022.
  • 648 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533556284

Odlika je ovog izbora da daleko veći prostor daje znatno manjem broju pjesnika ključnih za moderno pjesništvo dvadesetog stoljeća. U antologiju 'Od Matoša do Maleša' uvršteni su tekstovi za koje se pokazuje da su 'bili u svom vremenu i ostali u našem vremenu apsolutno moderni' (Marko Ristić), a izostavljeno sve što taj kriterij ne zadovoljava.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –