Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 04.06.2008.

Predstavljanje mađarskog časopisa 'Ex Symposion'
Održava se
05.06.2008.

U četvrtak 5. lipnja 2008. u 20 sati u Booksi u Zagrebu predstavit će se mađarski časopis 'Ex Symposion'.

Časopis Ex Symposion osnovali su u Veszpremu 1993. godine pjesnici i pisci koji su pred vojnom obvezom 1991. prebjegli iz Vojvodine u Mađarsku. Časopis je svojevrstan duhovni nastavak slavnog 'Új Symposiona' iz Novog Sada. Tematski je i bavi se književnošću, umjetnošću i filozofijom, a redovito prati zbivanja na našoj (hrvatskoj) sceni te scenama regije.

Aktualni broj 'Füst' (Dim), kroz eseje, poeziju i priče bavi se problematikom zabrane pušenja na javnim mjestima s posebnim naglaskom na klubove, kavane i restorane. Hrvatski gosti u uredništvo ovoga broja časopisa bili su Borivoj Radaković i Slađan Lipovec.

Časopis će predstaviti gosti iz Mađarske: Péter Bozsik, Gyula Zeke i Viktória Radics, te Borivoj Radaković, Slađan Lipovec i Istvan Ladanyi.

***

Péter Bozsik rođen je 5.9.1963. u Csantavér (Čantavir) u Vojvodini. Studirao je mađarski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Godine 1991. uređuje 'Új Symposion' (ali vrlo kratko, jer te godine odlazi u Mađarsku) i jedan je od osnivača 'Ex Symposiona', čiji je glavni urednik od 2005. Piše poeziju, prozu, ponekad eseje, te prevodi s hrvatskog, srpskog i bosanskog.

Gyula Zeke
, urednik aktualnog broja 'Ex Symposiona', rođen je 1956. u Budimpešti. Od onda je vidio sve i svašta i, kako kaže, više ne vjeruje svojim očima. Inače je pisac i povjesničar, osobno odgovoran što nije izbio treći svjetski rat!

Viktória Radics
rođena je u Zomboru (Sombor) u Vojvodini 1960. godine. Od onda se bavi sakupljanjem književnih nagrada. Pjesnikinja je, prevoditeljica i esejistica. Suradnica je u više književnih časopisa, pa i u 'Ex Symposionu'.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –