Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 09.07.2007.

Predstavljanje nove knjige Borisa Dežulovića : Poglavnikova bakterija
Održava se
11.07.2007.

Izdavačka kuća V.B.Z. poziva Vas na predstavljanje nove knjige Borisa Dežulovića: «Poglavnikova bakterija» koje će se održati u srijedu, 11. srpnja 2007. godine, u 19.00 sati, u Profil Megastoreu, Bogovićeva 7 u Zagrebu.

Sudjeluju:
Boris Dežulović
Miljenko Jergović
Nenad Rizvanović

U novoj proznoj knjizi Borisa Dežulovića «Poglavnikova bakterija» opet prepoznajemo vrline koje su ovog pisca učinile tako omiljenim diljem jugoslavenskih prostora: virtuozno pripovijedanje, originalan humor, vješto poigravanje s kojekakvim žanrovima, stilovima i diskursima.

Koje god da se teme dohvati, svejedno je li riječ o teoriji zavjere, nogometnim navijačima, ratnim sudbinama ili morskim psima, on piše lako, kompetentno i zabavno. Sâm čitatelj ponekad nije siguran želi li ga Dežulović nasmijati ili rasplakati, jer se u ovim prozama umalo sabire nespojivo. Jedno je sigurno – nitko danas u hrvatskoj književnosti tako ambiciozno ne kalemi najduhovitije poante s onim najmračnijim, ili opuštenost i eleganciju s moralnom odgovornošću.

Kritičari su već ispisali brojne reference na koje se Dežulović poziva u svojoj poetici. Čitateljima je možda važno, a možda i ne, da je ovaj pisac učenik i Groucha Marxa i Montyja Pythona. Oni već znaju da Dežulovićeva proza spada među one, ipak rijetke, stranice hrvatske književnost u kojima će zasigurno uživati.

Nakon što je prvim romanom «Christkind» (2004.) osvojio Nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo, a drugim «Jebo sad hiljadu dinara» (2005.) širu čitateljsku publiku, Boris Dežulović (1964.) svojom prvom knjigom priča «Poglavnikova bakterija» zasjeda na sâm vrh naše književnosti.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –