Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 13.09.2016.

Preko granica s H. S. Mantom u Booksi
Održava se
14.09.2016. u 19h

U srijedu, 14. rujna u 19 sati u zagrebačkom klubu Booksa predstavit će se knjiga "Preko granica" (Ibis grafika, 2016) jednog od najznačajnijih pisaca indijskog potkontinenta Saadata Hasana Mantoa.
 
Manto (1912. – 1955.) je bio enfant terrible urdske književnosti. Birajući ponekad teme koje njegovi suvremenici i književni kritičari, a osobito dežurni dušobrižnici, nisu smatrali prikladnima za pristojnu lijepu književnost, Manto se tijekom cijelog svog književnog stvaralaštva borio s lažnim moralom i njegovim zagovornicima, dajući presjek indijskog i pakistanskog društva u onim segmentima koji često ostaju zakriveni oku čitatelja
Manto je značajan ne samo kao autor koji je stvorio zamjetan književni opus, već i kao autor koji je utro put generacijama pakistanskih i indijskih književnika koji su došli nakon njega.
 
Zbirka "Preko granica" (Ibis grafika, Zagreb, 2016) donosi četrnaest Mantovih pripovijedaka i to je ujedno i prvi cjeloviti prijevod nekog urdskog književnika kod nas.
 
O knjizi, o Mantovu životu i djelu, o politici i njenom odrazu u književnosti, o prelaženju raznih granica – onih književnih normi, država i moralnosti - govorit će Krešimir Krnic, prevoditelj ove zbirke. Krnic predaje hindski, sanskrt i predmete vezane uz indijsku književnost i kulturu na Katedri za indologiju i dalekoistočne studije Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Saadat Hasan Manto

Preko granica : Pripovijetke o ljubavi, ludosti i ratu

  • Prijevod: Krešimir Krnic
  • Ibis grafika 01/2016.
  • 175 str., meki uvez
  • ISBN 9789537997113

Osobitu pozornost Manto posvećuje strahotama koje su se događale nakon podjele Indije i Pakistana 1947. godine, i njegove pripovijetke smatraju se ponajboljim književnim obradama te teme u potkontinentalnoj književnosti uopće. Zbirka 'Preko granica' donosi 14 Mantovih pripovijedaka koje daju dobar pregled tema koje su ga zaokupljale.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –