Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 04.09.2019.

Profil knjiga predstavlja slikovnicu 'Jura i gospođica Zavissst' Romana Simića i Manuela Šumberca
Održava se
05.09.2019. u 19:30h

Jura i gospođica Zavissst Simić Roman, Šumberac Manuel

U četvrtak, 5. rujna 2019., s početkom u 19.30 sati, u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5) Profil knjiga predstavit će slikovnicu autora Romana Simića i Manuela Šumberca "Jura i gospođica Zavissst".

O slikovnici će govoriti pisac Roman Simić, ilustrator Manuel Šumberac i njihova urednica Ivana Žderić.

Nakon Grigorom Vitezom nagrađene slikovnice "Jura i kuckalo protiv dosade" u kojoj su autori maštovito pokazali kako svladati dosadu, u novoj slikovnici genijalnog tandema Jura se hvata ukoštac s novim problemom. Stigao je na rođendansku zabavu svog najboljeg prijatelja Roka obučen u gusara, baš kako je na pozivnici i pisalo. No ondje je našao mnoštvo djece i niti jednog jedinog gusara! Iako nije svjestan toga, osjeća zavist i tugu. I brže-bolje pobjegne u dvorište gdje sretne svog djeda koji odmah shvati o čemu se radi i ispriča mu kako su on i njegov najbolji prijatelj plovili Amazonom, a djedu se uvukla zmijica koja se hrani zavišću i šapće ružne stvari. Nije znao kako se tome othrvati pa je pobjegao s broda i više nikad nije vidio svog prijatelja. Jura mu silno želi pomoći i dok daje savjete djedu, shvaća kako će sam svladati tu strašnu guju.


Prva slikovnica Romana Simića i Manuela Šumberca bila je hvaljena "Baba Jaga i div Zaborav", a nakon toga je slijedila nagrađivana "Jura i kuckalo protiv dosade". Ovaj gotovo potpuno rimovan i sasvim ritmičan nastavak objašnjava djeci kako se suprotstaviti negativnim osjećajima, kako steći samopouzdanje i kako vidjeti pozitivno.

Roman Simić izvanredan je stilist i zna dočarati priču u malo riječi pa mu nije bilo teško početi pisati za djecu. Manuel Šumberac jedan je od najboljih ilustratora, pun je ideja, majstor je atmosfere i detalja. Njegove su ilustracije pune priča, žive i dojmljive. Simić i Šumberac odlično se nadopunjuju, inspiriraju jedan drugoga i svaki put potiču jedan drugoga da budu još bolji.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –