Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 20.12.2022.

Proglašene najbolje knjižare i antikvarijati u 2022. godini

Danas su u Hoću knjigu Megastoru u Zagrebu dodijeljene nagrade najboljim knjižarama i antikvarijatima u Republici Hrvatskoj u 2022. godini. Na Javni poziv Ministarstva kulture i medija stiglo je 38 prijava iz cijele Hrvatske (nisu se mogli javiti prošlogodišnji dobitnici), od kojih je najviše iz Zagreba (17), zatim slijede Rijeka (5), Zadar (4), Varaždin (3) te Osijek (2) i Pula (2), dok je po jedna prijava pristigla iz Požege, Metkovića, Ivanić Grada, Slavonskog Broda i Splita, a dodijeljeno je ukupno 11 nagrada.

Podsjetimo, Ministarstvo kulture i medija raspisalo je 19. travnja 2022. Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama (i antikvarijatima) u Republici Hrvatskoj u 2021. godini. Za najbolje knjižare mogla je glasati i publika putem mrežne stranice Čitaj.hr te je s 5343 elektroničkih glasova dala svoj doprinos u odabiru najboljih, a Povjerenstvo u sastavu: pjesnikinja Ana Brnardić, prevoditeljica Lea Kovacs te putopisac i dramski pisac Jasen Boko je nakon obilaska svih prijavljenih knjižara prema zadanim kriterijima odlučilo o najboljima.

Najbolje knjižare i antikvarijati u 2022.

Najbolje samostalne knjižare u Hrvatskoj (izvan Zagreba) u 2022.

  1. mjesto: nagrada nije dodijeljena
  2. mjesto: knjižara Val, Rijeka
  3. mjesto: knjižara Dani lipa, Ivanić Grad

Najbolje samostalne knjižare u Zagrebu: knjižara Pričozemska i knjižara Rockmark.


Najbolje knjižare u okviru knjižarskog lanca u Hrvatskoj (izvan Zagreba) u 2022.

  1. mjesto: knjižara Znanje, Rijeka
  2. mjesto: knjižara Školska knjiga, Metković
  3. mjesto: knjižara Hoću knjigu, Supernova - Zadar

Najbolja knjižara u okviru knjižarskog lanca u Zagrebu: Bookshop Znanje.


Najbolji antikvarijat u Hrvatskoj (izvan Zagreba) u 2022.

  1. mjesto: antikvarijat Mali neboder, Rijeka
  2. mjesto: nagrada nije dodijeljena
  3. mjesto: nagrada nije dodijeljena

Najbolji antikvarijati u Zagrebu: antikvarijat Brala i antikvarijat Zlatarevo zlato.


Obrazloženje Povjerenstva možete pročitati ovdje!

Uz čestitke dobitnicima kojima je uručila nagrade, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek zahvalila je na entuzijazmu svim dionicima knjižnoga lanca – od autora i prevoditelja, preko nakladnika knjiga i časopisa te organizatora književnih festivala, manifestacija, nagrada, do knjižnica i knjižara u kojima je susret s čitateljima najintenzivniji. Podsjetila je kako je ova nagrada pokrenuta kao jedan od novih projekata potpore knjizi i čitanju započet prošle godine tj. u Godini čitanja, te da je njezin glavni cilj povećati vidljivost knjižara, ne samo kao mjesta gdje se prodaju knjige, već i kao svojevrsnih kulturnih centara, mjesta susreta čitatelja i ljubitelja knjiga svih generacija, kao i onih koji svijet knjige i čitanja tek otkrivaju.
 
„Posebno smo sretni što smo nakon dvije pandemijske godine bogatiji za više od deset novih knjižara u cijeloj Hrvatskoj, što svjedoči ne samo o oporavku sektora nakladništva i knjižarstva, nego i o rastućem interesu za kupnju knjiga“, izrazila je zadovoljstvo ministrica te najavila nastavak nagrađivanja najboljih knjižara u nadolazećem razdoblju.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –