Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 11.10.2007.

PROMOCIJA : 505 sa crtom
Održava se
12.10.2007.

Promocija knjige poznatog dramatičara, esejista i novinskog kolumnista Slobodana Šnajdera «505 sa crtom» održati će se u petak, 12. listopada u 19.30 sati u knjižari Profil Superstore u Rijeci (Tower centar, IV kat).

Na promociji će uz autora sudjelovati Velimir Visković i Ivica Prtenjača.

Ulomke iz knjige čitat će Olivera Baljak.

Slobodan Šnajder, dosad našoj publici poznat kao dramatičar, esejist i novinski kolumnist, ovom se knjigom predstavlja kao novelist. Sve se njegove novele (osim jedne) bave promjenama ranih devedesetih koje su na presudan način kondicionirale živote likova, uglavnom ih unesrećujući. Naslovna priča – «505 sa crtom» – evocira slavni bombon, koji amblematski naznačuje neko drugačije i potisnuto doba, a zasnovana je na anonimnom pismu koje je autor kao kolumnist Novoga lista primio od hrvatskog vojnika, sudionika operacije Oluja.

I sve druge novele imaju snažno dokumentarističko obilježje, te se autor pišući ih uglavnom povlači u poziciju objektivnog promatrača. Duktus je većine novela više epski nego lirski, i sve ih odlikuje poštovanje tuđe nesreće, ma gdje da su njezini stvarni uzroci.

Slobodan Šnajder (Zagreb, 1948) diplomirao je čistu filozofiju i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Suosnivač i dugogodišnji urednik kazališnog časopisa Prolog. Prozu objavljuje od 1966. (Polet, Republika, Pitanja, Gordogan, Tvrđa, Književna republika, itd.) Aktivan je u različitim žanrovima, ali je najviše radio za teatar. Prevođen je i igran u inozemstvu. Od 1994. kolumnist je riječkog Novog lista. Čita i piše uglavnom u Zagrebu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –