Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 30.04.2024.

Promocija zbirke pjesama 'Pasja kola' Nataše Govedić
Održava se
06.05.2024. u 20h

Promocija zbirke pjesama Pasja kola autorice Nataše Govedić (VBZ, 2024), održat će se u ponedjeljak 6. svibnja, s početkom u 20 sati u dvorani 202 (1. kat), u staroj zgradi ADU u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 5). 

U sklopu promocije, o knjizi će govoriti pjesnikinja Sanja Baković, urednik Marko Pogačar te sama autorica Nataša Govedić. Za scenski dio programa pobrinut će se mlade glumice Maruška Aras i Rea Bušić, uz posebna glumačka iznenađenja koja ne želite propustiti!


Nova pjesnička knjiga Nataše Govedić svoj naslov, ali i kičmu – uspravnu i pripadajućem simboličkom polju izravno suprotstavljenu – duguje etici i estetici psovke. Njezine postavke složenije su ipak nego u domaćeg rodonačelnika žanra, mitskog Kamova. "Pasja kola", naizgled izravno iz psovke utekla, zapravo pripadaju metarazini, području komentara – njima se neimenovane kletve raščlanjuje, vrednuje, amplificira za buduću upotrebu. 

PAS se krije u svakoj od natuknica-poglavlja ovog ludičkog, lirskog PSEudo-rječnika, uspostavljajući njegov kompleksni, razgranati simbolički sustav. Autorski glas, ne prežući od hvatanja u koštac s aktualnim društveno-političkim pitanjima, prkosi „psećem životu“: prešutnoj logici brnjice, PASivnog pristanka, uzice koja vodi i sputava. Njegovo područje borbe, oružje, sredstvo: jezik, raspojasani, znatiželjni i gipki (psećemu ipak sličan!) pjesnički jezik. 

Nataša Govedić

Pasja kola

  • V.B.Z. 04/2024.
  • 144 str., meki uvez
  • ISBN 9789535206934

Nova pjesnička knjiga Nataše Govedić svoj naslov, ali i kičmu – uspravnu i pripadajućem simboličkom polju izravno suprotstavljenu – duguje etici i estetici psovke. Njezine postavke složenije su ipak nego u domaćeg rodonačelnika žanra, mitskog Kamova. 'Pasja kola', naizgled izravno iz psovke utekla, zapravo pripadaju metarazini, području komentara – njima se neimenovane kletve raščlanjuje, vrednuje, amplificira za buduću upotrebu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –