Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 14.02.2017.

Razgovor s ukrajinskim piscem Andrejem Kurkovom
Održava se
17.02.2017. u 19:30h

Andrej Kurkov (foto: litteraturfestival.no)

U Zagrebu gostuje ukrajinski piscac Andrej Kurkov koji će predstaviti svoj roman "Vrtlar iz Očakova", u izdanju Edicija Božičević. Razgovor s autorom održat će se u petak 17. veljače u 19,30 u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva 5).

Uz autora će o romanu govoriti Juri Lisenko i urednik knjige Matija Janeš.

Vrtlar iz Očakova Kurkov Andrej
Preživjeti s pingvinom Kurkov Andrej

Andrej Kurkov smatra se jednim od najuspješnijih suvremenih ukrajinskih pisaca, autor je 19 romana i desetak knjiga za djecu. Majstor grotesknog humora, briljantni satiričar postkomunističke Ukrajine, jedan od četvorice autora izvan engleskog govornog područja čiji su romani presudno utjecali na razvoj žanra kriminalističkog romana u posljednjem desetljeću, visoka književnost u najboljoj tradiciji Dostojevskog, Gogolja, Bulgakova i Pintera, jedno od najuzbudljivijih otkrića na svjetskoj književnoj sceni... samo su neki od epiteta koji su Andreju Kurkovu (1961) i njegovim romanima dodijelili europski književni kritičari.

Uz pohvale književne kritike, Kurkov je svojim romanima postigao i zavidan komercijalni uspjeh. Njegove su knjige prevedene na 37  jezika, objavljene u 65 zemalja, te je prvi i jedini autor s područja bivšeg Sovjetskog Saveza čiji je roman dospio na ljestvice 10 najprodavanijih knjiga u Europi. Andrej Kurkov podjednako je uspješan i kao filmski scenarist. Član je "Europske filmske akademije", a 2005. godine bio je član međunarodnog žirija Filmskog festivala u Berlinu.

Na hrvatskom su mu objavljeni romani "Dobri anđeo smrti" (V.B.Z., 2003), "Preživjeti s pingvinom", uspješnica koja mu je donijela svjetsku slavu (Edicije Božičević, 2005), "Igra u odrezani prst" (Slovo, 2010) i "Vrtlar iz Očakova" (Edicije Božičević, 2016).

Ovo nije prvo gostovanje Andreja Kurkova u Hrvatskoj, 2005. godine gostovao je na Sajmu knjiga u Puli te u Zagrebu i Rijeci.

Andrej Kurkov

Vrtlar iz Očakova

  • Prijevod: Ivo Alebić
  • Edicije Božičević 12/2016.
  • 320 str., meki uvez
  • ISBN 9789537953614

Igor je neambiciozan i indolentan mladić koji u provinciji živi s rastavljenom majkom. Iznenadni dolazak novog vrtlara u njihovu kuću promijenit će mu život. S vrtlarom će se pojaviti i 'milicijska uniforma', svojevrsni vremenski stroj koji će antijunaka voditi u prošlo stoljeće i doba SSSR-a. Kontrapunktiranje dviju epoha u romanu 'Vrtlar iz Očakova' autoru omogućuje da ponudi vlastiti pogled na nedavnu prošlost Ukrajine...

– Knjiga mog života: Andrej Kurkov - Winternachten festival - Den Haag 2016 –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –