Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 29.05.2018.

FEKP: Predstavljanje knjige 'Zakon puža' ukrajinskog pisca Andreja Kurkova
Održava se
29.05.2018. u 19h

Zakon puža Kurkov Andrej

U sklopu Festivala europske kratke priče u utorak, 29. svibnja u 19 sati u Polukružnoj dvorani Teatra &TD održat će se predstavljanje knjige "Zakon puža" ukrajinskog pisca Andreja Kurkova.

„Tragikomično remek-djelo“, kako je roman Zakon puža okarakterizirao Daily Telegraph, tek jedan je u nizu hvalospjeva knjizi kojom Andrej Kurkov još jednom pokazuje zašto je najčitaniji ukrajinski pisac. U svojevrsnom nastavku globalnog hita "Preživjeti s pingvinom" briljantni satiričar postkomunizma Kurkov majstorski barata grotesknim humorom, vjerno dočaravajući razdoblje tranzicije, vladavinu mafijaša, sitnih i krupnih kriminalaca, korumpiranu vlast i potkupljene medije.

Andrej Kurkov rođen je 1961. u SSSR-u, točnije u Budogšču kraj Sankt Petersburga, jedan je od najpoznatijih i najrelevavantnijih suvremenih ukrajinskih autora. Kao dijete seli se u Ukrajinu, a ta će se seoba reflektirati i na njegovoj izbor jezika. Naime, piše i na ruskom i na ukrajinskom jeziku. Autor je 19 romana i desetak knjiga za djecu. Njegove su knjige prevedene na većinu europskih jezika (kao i na japanski, kineski i hebrejski) i prodane u više od 4 milijuna primjeraka.

Na hrvatskom su mu objavljeni romani "Dobri anđeo smrti" (V.B.Z., 2003), "Preživjeti s pingvinom" (Edicije Božičević, 2005), "Vrtlar iz Očakova" (Edicije Božičević, 2016) i "Zakon puža" (Edicije Božičević, 2018). "Preživjeti s pingvinom" njegov je najveći književni uspjeh, koji ga je pretvorio u najčitanijeg ukrajinskog pisca izvan domovine i jednog od najčitanijih suvremenih pisaca koji pišu na ruskom jeziku uopće. 

Razgovor s Andrejem Kurkovim vodi Josip Ivanović.

Iz programa FEKPa, izdvajamo:

Utorak, 29. 5. 2018.

17.00 Klub Booksa, Fra Grge Martića 14d
Razgovor - Sat u radionici priče (u suradnji s CeKaPeom): Carys Davies

Velška autorica Carys Davies svojim je pričama osvojila neke od najznačajnijih međunarodnih nagrada za kratku priču – Frank O’Connor International Short Story Award, Jerwood Fiction Uncovered Prize, V. S. Pritchett Prize. O humoru i nemiru, o čitanju i pisanju, o umijeću priče i umijeću romana s Carys Davies razgovara pisac romana i priča Sven Popović.

18.00 Klub Booksa, Fra Grge Martića 14d
Razgovor i čitanje: Inga Žolude

Dobitnica Europske nagrade za književnost i drugih književnih priznanja, Inga Žolude jedna je od najistaknutijih i najprevođenijih latvijskih autorica svoje generacije. O književnom nasljeđu, o prostoru čovjekove nutrine od kojega živi i na kojemu izrasta priča, o granici između vidljivog i nevidljivog, stvarnog i izmišljenog s Ingom Žolude razgovara nagrađivana domaća spisateljica Ivana Rogar.


20.30 Studentski centar, Polukružna dvorana Teatra &TD, Savska 25
Čitanje i dodjela nagrade FEKP-a za kratku priču

Sudjeluju: Senko Karuza (CRO), Rachida Lamrabet (BEL), Ignacio Martínez de Pisón (ESP), Ben Okri (UK/NGR)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –