Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Andrej Kurkov

Vrtlar iz Očakova

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Ivo Alebić
  • 12/2016.
  • 320 str., meki uvez
  • ISBN 9789537953614
  • Cijena: 16.59 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Igor je neambiciozan i indolentan mladić koji u provinciji živi s rastavljenom majkom. Iznenadni dolazak novog vrtlara, Stepana, u njihovu kuću promijenit će mu život. S vrtlarom će se pojaviti i „milicijska uniforma“, svojevrsni vremenski stroj koji će antijunaka voditi u prošlo stoljeće  i doba SSSR-a. Kontrapunktiranje dviju epoha u romanu "Vrtlar iz Očakova" autoru omogućuje da ponudi vlastiti pogled na nedavnu prošlost Ukrajine i usporedi je sa sadašnjošću, te upuštajući se u vremensku igru odvede roman prema mogućem zaključku – svoju prošlost, a time i sadašnjost, svatko odabire sam.

Za neke je on suvremeni Bulgakov; za druge je ukrajinski Murakami... Karakterističnim spojem realizma i fantazije ova knjige oduševit će čitatelje... Kurkov kombinira prozaične detalje života u modernoj Ukrajini (maršrutke, konzerve sardina i demižonke) s nadrealističnim elementima iz trilera i znanstvene fantastike: gangsteri što potežu noževe, ili vremenske crvotočine u ponoćnim predgrađima. Radnja klapara poput kijevskog prigradskog vlaka, koji se redovito zaustavlja radi opskrbe votkom, salamom i slanim krastavcima... - Phoebe Taplin, Guardian

Roman nas vrlo brzo uvlači u svoj vrtuljak, fantaziju s malo vjerojatnim ali zavodljivim junakom. - Matthew Dennison, The Times

Kurkov nadmoćno vlada detaljima, roman mu je protkan izvrsnim humorom i odiše lakoćom. - Tom Adair, Scotsman

Roman prikazuje sukob generacija... ali donosi i priču o tome koliko očevi i sinovi jedni druge uzajamno trebaju. - Lesley McDowell, Glasgow Sunday Herald

Andrej Kurkov (1961., Budogšč) ukrajinski je pisac rođen u okolici Sankt Petersburga. Piše na ruskom i ukrajinskom. Studirao je na Institutu za strane jezike u Kijevu. Neko je vrijeme radio kao novinar. Vojnu je službu odslužio kao zatvorski čuvar u Odessi. Radio je kao filmski kamerman, a zatim je i sam počeo pisati scenarije, uključujući i one za vlastita djela. Autor je 19 romana i desetak knjiga za djecu. Njegove su knjige prevedene na većinu europskih jezika (kao i na japanski, kineski i hebrejski) i prodane u više od 4 milijuna primjeraka, po čemu je Andrej Kurkov najuspješniji suvremeni ukrajinski pisac.

Na hrvatskom su mu objavljeni romani "Dobri anđeo smrti" (V.B.Z., 2003), "Preživjeti s pingvinom" (Edicije Božičević, 2005), "Vrtlar iz Očakova" (Edicije Božičević, 2016) i "Zakon puža" (Edicije Božičević, 2018). "Preživjeti s pingvinom" njegov je najveći književni uspjeh, koji ga je pretvorio u najčitanijeg ukrajinskog pisca izvan domovine i jednog od najčitanijih suvremenih pisaca koji pišu na ruskom jeziku uopće. "Zakon puža" nastavak je romana "Preživjeti s pingvinom".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –