Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Andrej Kurkov

Preživjeti s pingvinom

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Renata Rupčić
  • 05/2005.
  • 226 str., meki uvez
  • ISBN 953675116X
  • Cijena: 180.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Glavni junak romana "Preživjeti s pingvinom" je Viktor Zalatarjev, 39-godišnji novinar slobodnjak s književnim ambicijama. Viktor je usamljenik, pisac u nastajanju, ili najvjerojatnije – neuspjeli pisac. Jedini mu je prijatelja Mišo, kućni mezimac, pingvin iz Kijevskog zoološkog vrta. Jednog mu se dana javlja glavni urednik Kijevskih dnevnih novina s ponudom: želi li pisati osmrtnice za VIP-ove (skraćenica od Very Important Person), vrlo važne osobe iz javnog života? Privučen dobrim honorarom Viktor pristaje, a onda, čudom, u život mu ulaze samozatajni likovi a Viktor uviđa da je postao karika u organiziranom lancu smrti...

Majstor groteksnog humora, briljantni satiričar postkomunističke Ukrajine, jedan od četvorice autora izvan engleskog govornog područja čiji su romani presudno utjecali na razvoj žanra kriminalističkog romana u posljednjem desetljeću, visoka književnost u najboljoj tradiciji Dostojevskog, Gogolja, Bulgakova i Pintera, jedno od najuzbudljivijih otkrića na svjetskoj književnoj sceni... samo su neki od epiteta koji su Andreju Kurkovu (1961.) i njegovim romanima dodijelili europski književni kritičari.

Andrej Kurkov je autor 13 romana, a njegove su knjige prevedene na većinu europskih jezika kao i na japanski, kineski, te hebrejski jezik i prodane u više od 4 milijuna primjeraka, po čemu je Andrej Kurkov najuspješniji suvremeni ukrajinski pisac te prvi i jedini autor s područja bivšeg Sovjetskoga Saveza čiji je roman dospio na ljestvice deset najprodavanijih knjiga u Europi. Njegov bestseler «Preživjeti s pingvinom» preveden je na 22 jezika. Po ovom romanu trenutno se snima film u Velikoj Britaniji, a već je snimljen i crtani film. Samo u Ukrajini ovaj roman prodan je u 150.000 primjeraka.

Kurkov je napisao i četiri knjige za djecu a podjednako je uspješan i kao filmski scenarist. Prema njegovim scenarijima snimljeno je čak 17 filmova. Godine 1997. njegov scenarij za film "Prijatelj pokojnika" nominiran je za nagradu Felix u kategoriji "Najbolji europski autor scenarija godine".

Andrej Kurkov (1961., Budogšč) ukrajinski je pisac rođen u okolici Sankt Petersburga. Piše na ruskom i ukrajinskom. Studirao je na Institutu za strane jezike u Kijevu. Neko je vrijeme radio kao novinar. Vojnu je službu odslužio kao zatvorski čuvar u Odessi. Radio je kao filmski kamerman, a zatim je i sam počeo pisati scenarije, uključujući i one za vlastita djela. Autor je 19 romana i desetak knjiga za djecu. Njegove su knjige prevedene na većinu europskih jezika (kao i na japanski, kineski i hebrejski) i prodane u više od 4 milijuna primjeraka, po čemu je Andrej Kurkov najuspješniji suvremeni ukrajinski pisac.

Na hrvatskom su mu objavljeni romani "Dobri anđeo smrti" (V.B.Z., 2003), "Preživjeti s pingvinom" (Edicije Božičević, 2005), "Vrtlar iz Očakova" (Edicije Božičević, 2016) i "Zakon puža" (Edicije Božičević, 2018). "Preživjeti s pingvinom" njegov je najveći književni uspjeh, koji ga je pretvorio u najčitanijeg ukrajinskog pisca izvan domovine i jednog od najčitanijih suvremenih pisaca koji pišu na ruskom jeziku uopće. "Zakon puža" nastavak je romana "Preživjeti s pingvinom".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –