Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 10.10.2014.

Revija malih književnosti : Albanija
Održava se
15.10.2014.

U Booksi će se 15. i 16. listopada održati jubilarna, deseta po redu Revija malih književnosti na kojoj će se predstaviti suvremena albanska književnost.

Na Reviji malih književnosti predstavljaju se suvremeni autori iz zemalja regije (od Austrije do Grčke) koji su u svojim matičnim zemljama prepoznati kao kvalitetni i relevantni, ali čija djela nisu objavljena u Hrvatskoj. Dosad je hrvatskoj čitateljskoj publici Revija predstavila autorice i autore mlađe generacije iz Bosne i Hercegovine (2005), Slovenije (2006), Crne Gore (2007), Bugarske (2008), Srbije (2009), Rumunjske (2010), Kosova (2011), Grčke (2012) i Makedonije (2013.)

Od svih književnosti jugoistočne Europe, albanska je književnost u Hrvatskoj najmanje poznata. Izuzev velikana, Ismaila Kadarea, u Hrvatskoj gotovo i nema objavljenih albanskih autora. Čitateljska publika, bila ona 'obična' ili ona koja se profesionalno bavi knjigom, zna jako malo ili ništa o tome o čemu se piše u Albaniji, koje teme zaokupljaju tamošnje autore, što to točno podrazumijeva baviti se pisanjem u Albaniji danas, koliko je situacija u književnom stvaralaštvu pa i izdavaštvu slična ili drugačija od one s kojima se nose ostale zemlje u regiji.

Svoje će odgovore na ova pitanja ponuditi šestoro autorica i autora, odnosno četiri gošće i dva gosta ovogodišnje Revije malih književnosti - Eljan Tanini, Lisjana Demiraj, Gresa Hasa, Sabina Veizaj, Lindita Komani i Arti Lushi. Osim njihovih, u katalogu ovogodišnje Revije naći će se i tekstovi Lindite Arapi, Fluransa Ilie, Dariena Levanija, Albane Nexhipi, Mariklene Niço i Edona Qesarija.

Odabir gostiju za Reviju je odradio književnik, osnivač međunarodnog književnog festivala Poeteka i urednik istoimenog časopisa, Arian Leka. Tekstove albanskih autorica i autora preveo je ugledni publicist, pisac i prevoditelj Skhelzen Maliqi. Vizualni identitet festivala potpisuje Zoran Ðukić.


Program Revije malih književnosti:
 
Srijeda, 15.10.2014. u 19 sati

Otvaranje Revije: razgovor o suvremenoj albanskoj književnosti
Čitaju: Eljan Tanini, Sabina Veizaj i Lisiana Demiraj
Moderira: Miljenka Buljević

Četvrtak, 16.10.2014. u 18 sati

Čitaju: Gresa Hasa, Arti Lushi i Lindita Komani
Moderira: Miljenka Buljević
Glazba: (Kimekai, program Škrabica)
 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –