Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 07.09.2021.

Rijeka poezije kao tema 14. Vriska
Održava se
12.-19.09.2021.

Medijska konferencija, Vrisak 2021. (foto: Tanja Kanazir)

14. Vrisak – riječki sajam knjiga i festival autora i ove godine Rijeku na tjedan dana pretvara u centar književnog života uz preko 40 programa posvećenih najznačajnijim stranim i domaćim književnicima.

Tema ovogodišnjeg Vriska je „Rijeka poezije“ – u doba pandemije, potresa i nesigurnosti, komercijalizacije umjetnosti i nedostatka vremena za kulturu, festival se vraća stihovima. Velika književna avantura počela je prije puno tisuća godina upravo s poezijom, ističe organizator festivala, zagrebačka nakladnička kuća V.B.Z., te naglašava da je i u sadašnjem svijetu, koji je suočen s brojnim izazovima, od klimatske kataklizme do posvemašnje digitalne kontrole naših života, upravo poezija pravi jezik kojim se može detektirati i izraziti temeljne ljudske probleme. Na Vrisku će tako biti predstavljena nova izdanja više od deset pjesnika i pjesnikinja, s kojima će, osim o njihovom pisanju i nastanku novih zbirki, biti razgovora i o poziciji i ulozi poezije u suvremenom društvu.

Pazi poezija

Bilo je dobro, bilo je toplo Nola Lukas
Skratimo priču za glavu Tomaš Marko

Jedan od glavnih gostiju 14. Vriska je Abdellatif Laâbi, marokansko-francuski pjesnik koji je za svoje knjige dobio najprestižnije europske pjesničke nagrade, poput Goncourtove nagrade za poeziju i Velike nagrade frankofonije Francuske akademije, s kojim će o o antologijskom izboru njegove poezije u knjizi "Stablo pjesama" te izazovima suvremenog svijeta i mogućnostima poezije danas razgovarati prevoditeljica Lea Kovács i Marko Pogačar, jedan od naših najprevođenijih pjesnika.

Svoje će nove knjige pjesama predstaviti i najbolji domaći pjesnici i pjesnikinje. U programu „Pazi poezija“ bit će promovirane Sabrane pjesme Mile Stojića, knjiga koja na 900 stranica donosi cjelokupni opus jednog od naših najznačajnijih pjesnika, te nove knjige Marka Pogačara (Knjiga praznika), Željke Horvat Čeč (Strogo mirovanje), Mladena Blaževića (Krugovi u žitu), Davora Mandića (Dva kruga, jedna tuga), Lukasa Nole (Bilo je dobro, bilo je toplo), Marka Tomaša (Skratimo priču za glavu) te Damira Radića (Kao život sam) i Andrijane Kos Lajtman (Stepenice za Stojanku K.), koji će, osim svojih pojedinačnih zbirki, predstaviti i zajedničku (Zarazna zona).

Također, organiziran je i razgovor s prevoditeljima i profesorima Đurđicom Čilić i Tomislavom Kuzmanovićem, koji će govoriti o poeziji i iskustvu prevođenja velikog i nedavno preminulog Adama Zagajewskog i britanske poet laureate Carol Ann Duffy

U sklopu Vriska bit će predstavljen i projekt „Poezija u pokretu“, koji u riječki javni prijevoz donosi poeziju sjajnih domaćih i inozemnih autora. Po uzoru na brojne svjetske gradove, pjesme autora koji gostuju na Vrisku bit će otisnute na plakatima i postavljene u riječke autobuse kako bi se Riječankama i Riječanima tijekom svakodnevnih putovanja približila suvremena poezija.

Balkan express, U fokusu

Uz program „Rijeka poezije“, na Vrisku nas očekuje i predstavljanje V.B.Z.-ovog trogodišnjeg projekta „Na margini“, pod pokroviteljstvom programa Kreativna Europa Europske unije, u kojem se objavljuju i promoviraju manje zastupljeni glasovi, žanrovi i iskustva u europskim književnostima, kao i program „Balkan express“, na kojem se, stalno jačajući veze među regionalnim piscima i književnostima, razgovara s autorima čije su posljednje knjige imale veliki odjek u regiji. Tako će u Rijeci gostovati najznačajniji regionalni autori poput Semezdina Mehmedinovića, Dragana Velikića, Damira Uzunovića, Aleksandra Prokopieva, Ognjena Spahića...

Kao i svih ovih godina, u programu „U fokusu“ održat će se predstavljanje recentne proze i publicistike suvremenih domaćih književnika. Među njima su Zoran Ferić, Tatjana Gromača, Vedrana Rudan, Borivoj Radaković, Roman Simić, Marinko Koščec, Zoran Žmirić, Ivica Đikić, Ivana Bodrožić, Velid Đekić, Drago Glamuzina, Eva Grlić, Dubravko Ivaniš – Ripper...

Dječji program, „Vrisak junior“, ostvaruje se u partnerstvu s Dječjim kućom u Rijeci, a najmlađima nudi radionicu o Muminima Tove Jansson te upoznavanje s likovima iz slikovnica Lade Franić i Zorana Ferića.

Svečano otvorenje

Svečano otvorenje održat će se 12. rujna u 19,30 sati u Perivoju Guvernerove palače – Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka gdje ćemo saznati ovogodišnjeg dobitnika ili dobitnicu V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman. Nagrada se dodjeljuje već sedamnaesti put i dosad su je dobili brojni poznati pisci iz Hrvatske i regije, ali i autori koje je upravo ova nagrada afirmirala na književnoj sceni. 

14. Vrisak održava se u prostorima zgrade Exportdrva, Guvernerove palače Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeke, Dječje kuće, kao i u novootvorenoj V.B.Z.-ovoj knjižari u Palači šećerane.

Više informacija: Vrisak

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –