Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 21.12.2021.

Roman Ivane Bodrožić 'Rupa' među 10 najboljih svjetskih krimića po izboru američkog portala CrimeReads

Engleski prijevod romana Ivane Bodrožić „Rupa“ uvršten je na listu najboljih međunarodnih kriminalističkih romana 2021. prema izboru američkog portala specijaliziranog za žanrovsku književnost CrimeReadsa
 
TOP LISTU čini svega 10 romana, te samo četvero europskih autora, a za „Rupu“, objavljenu pod naslovom „We Trade Our Night for Someone Else’s Day“ u prijevodu Ellen Elias-Bursać, na CrimeReadsu kazali su sljedeće:
 

„Nedavno preveden roman Ivane Bodrožić koji tematizira traumu, osvetu i beznađe noir je koliko može biti. Dolazak novinarke u neimenovani gradić, u kojem kvartovska sjećanja sežu daleko dok pravda ostaje kratkog dometa, postaje katalizator za nove eksplozije etničke mržnje. Novinarka je stigla kako bi intervjuirala Hrvaticu koja je zatvorena jer je spavala sa svojim srpskim učenikom te ga uvjerila da joj ubije muža. No, ona je također tu s misijom da sazna istinu o svom davno nestalom ocu – ako joj diskretna veza s politički nepristranim taksistom ne poremeti potragu. Mračno, razorno i lirično.“


Roman „Rupa“ objavljen je 2016. godine u Hrvatskoj te proglašen najboljim kriminalističkim romanom recentne domaće književne produkcije po izboru čitatelja (Nagrada Balkan Noir za 2017.), u SAD-u ga je objavio Seven Stories Press, a popratile su ga brojne izvrsne kritike uključujući i onu u New York Timesu u kojoj jednostavno zaključuju kako Bodrožić smjelo i uvjerljivo bilježi što je jedna zemlja odlučila zapamtiti, a što pak svjesno potisnuti – a sve u vrsnom prijevodu Ellen Elias-Bursać.

Pročitajte kritički prikaz romana "Rupa" iz pera Vanje Kulaš, objavljen 2016. na našem portalu.

Ivana Bodrožić

Rupa

  • Naklada Ljevak 03/2016.
  • 216 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533038780

Radnja romana odvija se u vrijeme postavljanja dvojezičnih ploča na gradske institucije u gradu u kojem je najprofitabilnije trgovati ljudskim žrtvama. Glavni pokretači svih procesa i dalje su ljudi koji su sudjelovali u ratnim zločinima devedesetih, korumpirani političari, preživjeli pripadnici mafijaških klanova, gospodari rata koji su se u miru, dvadeset godina kasnije, prometnuli u pripadnike lokalne političke i društvene elite.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –