Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 06.08.2015.

Rudi Aljinović dobitnik nagrade Andrija Maurović za životno djelo

Rudi Aljinović


Zagrebački novinar i publicist Rudi Aljinović (r. 1936), u široj javnosti ponajviše poznat kao "tvorac“ Lastana (junaka popularne kontakt rubrike iz dječjeg časopisa "Modra lasta“) ovogodišnji je dobitnik nagrade “Andrija Maurović“ za životno djelo na području hrvatskog stripa, koju dodjeljuje udruga "Art 9“.

Da je djelovanje Rudija Aljinovića iznimno važno odlučio je žiri u sastavu: Nedeljko Dragić, Željko Lordanić, Roman Chiabudini, Veljko Krulčić i Želimir Kosović.

Odlučujući o laureatu nagrade stručni žiri se, kako stoji u obrazloženju, jednako vodio Aljinovićevim doprinosom kao strip scenariste i kao popularizatora stripa. Odnosno, kao pionira i dugogodišnjeg pisca tekstova o stripu kojima je približavao ovaj medij široj publici, čime je dao nezaobilazan doprinos u transformaciji stripa na našim prostorima od šunda do predmeta izučavanja kao umjetnosti na sveučilišnim katedrama i znanstvenim skupovima, ali i predmeta reprezentativnih umjetničkih monografija i knjiga.  
 

Rudi Aljinović je u razdoblju od 1962. do 1987. godine ostvario opus od tridesetak priča koje su likovno oživjeli neki od naših najvažnijih crtača: Borivoj Dovniković, Vladimir Delač, Žarko Beker, Julio Radilović, Ivica Bednjanec, Željko Lordanić, Zdenko Svirčić i drugi. Zanimljivo je istaći kako je Rudi Aljinović najveći broj scenarija napisao upravo za legendarnog Andriju Maurovića. 

O stripu Rudi Aljinović piše duže od pola stoljeća na stranicama "Plavog vjesnika“, "Vikenda“, "Fokusa“, "Modre laste“, "Jutarnjeg lista“, "Strip revije“, časopisa "Kvadrat“ itd. Autor je predgovora/pogovora za više albumskih izdanja domaćeg stripa; prevodio je stripove s engleskog jezika; koautor je monografije "Kad je strip bio mlad“, itd. 


Prethodni laureati nagrade "Andrija Maurović“ su Mladen Bjažić, Julio Radilović, Borivoj Dovniković, Žarko Beker, Nedeljko Dragić i Oto Reisinger.  

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –