Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 25.08.2016.

Rujan počinje bogatim programom Festivala svjetske književnosti
Održava se
04.-11.09.2016.

Festival svjetske književnosti 2016.

Ono što smo već najavili u srpnju jučer je i potvrđeno na konferenciji za medije - četvrti po redu Festival svjetske književnosti održat će se od 4. do 11. rujna 2016. godine. Ovogodišnji Festival posebnu pozornost posvećuje talijanskim autorima i talijanskoj književnosti, ugostit će brojne autore iz 15 zemalja svijeta, od Bliskog istoka preko Europe do američkoga kontinenta, a ove godine Festival će se uz Zagreb, održati i u Splitu.


FSK 2016 će 4. rujna otvorit gostovanje jednog od najvažnijih suvremenih svjetskih pisaca, velikana talijanske književnosti Claudija Magrisa. U sklopu središnjeg festivalskog programa tribina Razotkrivanje, Magris će predstaviti svoj najnoviji roman "Obustaviti postupak".

Poznatim programima Tribini Razotkrivanje, okruglom stolu, razgovoru Pisac i njegov čitatelj, tribini za gimnazijalce, programu posvećenom stripu i filmskom programu pridružit će se i Dvostruki portret – razgovor domaćeg i stranog autora. Festival će ove godine ugostiti večer poezije s izraelskim pjesnicima, a 8. rujna sudjelovat će u svjetskom čitanju poezije Demokracija bez populizma.

U 50 događanja u Zagrebu i Splitu sudjelovat će više od 100 autora, a među gostima Festivala posebno se ističu Antonio Pennacchi, Ugo Volli, Paolo Cognetti, Giorgio Pressburger, Dragan Velikić, Muriel Barbery, Johanna Holmström, Adriana Altaras, Laurence Plazenet, Karl-Markus Gauß, Goran Vojnović, Dušan Šarotar, Péter Gárdos, Viktor Horváth i Rade Šerbedžija te neki od najčitanijih suvremenih strip-umjetnika Zerocalcare, Christian Durieux, Aleksandar Zograf i Igor Kordej.


Kao i proteklih godina Festival će u četvrtak 1. rujna najaviti izložba portreta festivalskih autora i likovnih djela nastalih prema motivima književnih djela festivalskih autora, koja će ove godine biti postavljena u Talijanskome institutu za kulturu u Zagrebu. Likovni umjetnici, između ostalih Antonija Balić, Igor Čabraja, Zlatko Vrkljan, Tanja Dabo, Daniel Kovač, Josip Zanki, Fedor Fischer, Tomislav Buntak... u svojim će radovima pokazati svojevrsni spoj tematskog momenta – književnog djela – sa autorskom interpretacijom unutar crteža.


U Medijateci Francuskog instituta bit će postavljena L.I.R. (Livre In Room) – digitalna kabina, posebno mjesto na kojem će posjetitelji moći čuti i osjetiti kako je to kada hologram čita iz omiljene knjige. Nakon što je gostovala samo u Parizu, Bukureštu i Beogradu, a prije odlaska na Frankfurtski sajam knjiga, L.I.R. (Livre In Room) dostupna je posjetiteljima od 1. do 30. rujna 2016. u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu. Ovu jedinstvenu digitalnu tvorevinu osmislio je mladi francuski umjetnik Joris Mathieu.

Festival svjetske književnosti 2016.

Festival će se održavati u kinu Europa i Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu te u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu.

– Festival svjetske književnosti 2016. - Program –

– Festival svjetske književnosti 2016. – Ozbiljno dobar festival! –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –