Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 11.05.2023.

Sarr, Ugrešić i Fosse - predstavljanje knjiga mjeseca svibnja po izboru BestBooka u Knjižari Fraktura
Održava se
15.05.2023. u 19h

Jutro i večer Fosse Jon
Najskrovitiji spomen na ljude Mbougar Sarr Mohamed

Književni magazin BestBook i nakladnička kuća Fraktura organiziraju predstavljanje knjiga mjeseca prema izboru BestBooka. U ponedjeljak 15. svibnja u 19 sati u zagrebačkoj Knjižari Fraktura o čak trima izuzetnim knjigama razgovarat će spisateljica i književna kritičarka Ena Katarina Haler i pisac, književni kritičar i kolumnist Miljenko Jergović, a razgovor će moderirati Frakturin glavni urednik Seid Serdarević.

Knjige o kojima će biti riječi su:

"Najskrovitiji spomen na ljude" Mohameda Mbougara Sarra (Fraktura, 2023.)
Roman senegalskog autora Mohameda Mbougara Sarra, nagrađen nagradom Goncourt, prati mladog pisca Diéganea dok otkriva tajnu kultne zabranjene knjige "Labirint nečovječnoga". U prijevodu Ursule Burger, Diéganeova potraga za karizmatičnim Elimaneom pretvara se u potragu za sobom, za vlastitim mjestom i glasom u društvu još uvijek snažno obilježenom rasizmom. 

"Poza za prozu" Dubravke Ugrešić
prva knjiga priča Dubravke Ugrešić pokazuje sve bitne odlike njezinog proznog postupka, interes za pitanja poetike, povezan s naoko lakim i neobaveznim, izrazito duhovitim pripovijedanjem o svakodnevici. Naglašena autorefleksivnost i miješanje elemenata tzv. visoke i tzv. trivijalne literature povezuju ovu knjigu s postmodernom poetikom.

"Jutro i večer" Jona Fossea (Naklada Ljevak, 2023.)
Roman koji povezuje dvije točke ljudskog života, ulazeći u srž rađanja i umiranja. Između je život za koji se čini da je uvijek isti, a uvijek je i različit. Jon Fosse piše sažeto i oštro o pojedinostima života, od misli Johannesova oca za vrijeme poroda, do misli Johannesa koji umire. "Jutro i večer" u prijevodu Vesne Salomonsen roman je o snu u kojem je život imao smisla.

Razgovor ćete moći pratiti uživo i online, na YouTube-kanalu i FB profilu Fraktura – najbolja literatura te na FB stranicama magazina BestBook, Express i 24sata. Sažmi

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –