Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mohamed Mbougar Sarr

Najskrovitiji spomen na ljude

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Ursula Burger
  • 04/2023.
  • 400 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533585673
  • Cijena: 22.43 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kada se u Parizu mladi senegalski pisac domogne kultnog romana afričkog pisca zabranjenoga po objavljivanu, on kreće u detektivsku potragu. Tko je bio T. C. Eminen autor "Labirinta nečovječnoga", kakva je njegova sudbina, zašto je toliko hvaljena knjiga bila zabranjena, što se dogodilo s njegovim prijateljima i protivnicima i zašto roman nikada nije opet objavljen? Potraga za njim se proteže na tri kontinenta i kroz cijelo XX. stoljeće do suvremenosti.

"Najskrovitiji spomen na ljude" literarna je senzacija iz Francuske nagrađena nagradom Goncourt. Mohamed Mbougar Sarr u snažno prozi u kojoj savršeno kolažno izmjenjuje dnevničke zapise, novinske članke, monologe i sanjive elemente pripovijeda o književnosti i njezinim opasnostima, o crnim autorima i bijelim kritičarima, o domu i egzilu, o teretima prošlosti i ponorima sadašnjosti...

"Najskrovitiji spomen na ljude" vrtoglavo je putovanje u kojem se suočavaju Afrika i Zapad, ljubav i smrt, pisanje i život. I kao u "Imenu ruže" ili "Sjeni vjetra" s nezaboravnim junacima ući ćemo u labirint u kojem ćemo se izgubiti i iznova pronaći, nit vodilja bit će književnost i ljubav, a kada izađemo ništa neće biti kao prije.

Mohamed Mbougar Sarr rođen je u Dakaru 1990. Studirao je književnost i filozofiju na École des Hautes Études en Sciences Sociales u Parizu. Autor je knjiga "Terre ceinte" (2014.), "Silence du Cœur" (2017.), "De pur hommes" (2018.). Njegov posljednji roman "Najskrovitiji spomen na ljude" (La plus secrète mémoire des hommes, 2021.) osvojio je nagradu Goncourt 2021. i nagradu Goncourt Hrvatska. Jedan je od najmlađih dobitnika te ugledne nagrade i prvi pisac iz supsaharske Afrike koji ju je osvojio. Roman se prevodi na više od trideset svjetskih jezika i jedna je od najčitanijih knjiga u Francuskoj.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –