Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 01.06.2018.

Subotnje predstavljanje zbirke 'Početne koordinate' Monike Herceg u klubu Botaničar
Održava se
02.06.2018. u 19h

Monika Herceg

Početne koordinate Herceg Monika

U subotu 2. lipnja u 19 h u društvenom klub Botaničar (Trg Marka Marulića 6, Zagreb) održat će se predstavljanje zbirke "Početne koordinate" Monike Herceg, nagrađene nagradama Goran za mlade pjesnike 2017.  i Kvirin za najbolju knjigu poezije autora do 35. godine starosti 2018.

Zbirku će predstaviti pjesnikinja i kritičarka Mateja Jurčević  i član odbora za nagradu, pjesnik Ivan Šamija.Knjiga "Početne koordinate" Monike Herceg (1990) čvrsto je koncipirana i iznimno dobro izvedena poetska zbirka. Njome se autorica upušta u avanturu promišljanja i ispisivanja događaja i osoba vezanih uz tematiku vlastitog porijekla, iznova gradeći iz pjesme u pjesmu vlastiti, fluktuirajući identitet, koji se od ishodišta neprestance mijenja u prostoru i vremenu, ali istovremeno se kreće po pravilnim putanjama životnih ciklusa, kako autorica sama navodi: generacijama čuvamo tajnu / da ptice zapravo ne umiru / s prvom južinom / u njima ožive sunčeve pjege / koje ih vrate na početne / koordinate. Polazeći tako od vlastitih iskustava iz djetinjstva, porodice ili zavičaja, ona govori i o općim, a toliko suvremenim iskustvima kao što su izbjeglištvo, u opreci s bijegom, rat ili smrt.

Smrt je svakako jedna od centralnih osi oko kojih se okreću tekstualni planeti ove knjige, međutim ne smrt kao konačno stanje, pesimistički kraj, nego kao dio stalnih kružnih životnih procesa, u skladu s cikličkom koncepcijom koju si je autorica odredila. Sitne smrti ‒ kako ih autorica na jednome mjestu imenuje ‒ nezaštićenih životinjica, kao što su zmije, ptice ili zečevi, tako simboliziraju čovjeka općenito kao krhko i potrošivo, ali i nastavljajuće biće, istovremeno nježno i okrutno, kao što je i sama stvarnost koja ga određuje.

Slađan Lipovec

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –