Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 01.12.2017.

Svečano otvoren 23. Sa(n)jam knjige u Istri

Foto: Tanja Draškić Savić

U Puli u Domu hrvatskih branitelja u petak, 1. prosinca 2017., već tradicionalno, točno u 12 sati svečano je otvoren 23. Sa(n)jam knjige u Istri. Program otvorenja vodio je pulski glumac Vedran Živolić, koji je, u skladu s ovogodišnjom glavnom temom Sajma, Intime, podsjetio na uranjanje u taj svijet, u djetinjstvo, u jezik, u dom, u neko staro ili buduće ja. Intima, rekao je, počiva na tenziji između privatnog i javnog, između potrebe za čuvanjem i želje za dijeljenjem, između odraza u ogledalu i digitalnih tragova u virtualnom svijetu, a sve to obuhvaća ovogodišnji Sajam.
 
„Čitat ćemo dnevnike, suočiti se s gubicima, s nježnošću se prisjetiti onih kojih više nema, diviti se tuđoj hrabrosti i suosjećati sa sudbinama pojedinaca i cijelih naroda“, poručio je Vedran Živolić. Podsjetio je također na poseban program Sajma, À propos, koji se bavi francuskom i frankofonom književnošću te regionalni program Hercegovina čita.  

Na svečanom otvorenju prisustvovali su veleposlanica Francuske u Hrvatskoj Corinne Meunier, izaslanica ministrice kulture Dubravka Đurić Nemec, zamjenik župana Istarske županije Fabrizio Radin i zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci.

Intimističko ozračje Sajma u glazbu su pretočili pjesnik i glazbenik Darko Rundek, uz pratnju, violinisticu Isabel, koji su izveli skladbu Ruke.

Voditelj je opisao Sajam duhovitim, djetinjim, pametnim i emocionalnim. „Evo nas do odredišta, došli smo Sajmu. Sajmu koji shvaća koliko smo krhki, ali i koliko nas ranjivost uzdiže i u konačnici čini jačima i otpornijima“, rekao je Vedran Živolić te najavio direktoricu Sajma, Magdalenu Vodopiju koja se okupljenima obratila u ime ekipe Sajma.

Lijepo je biti na margini, ovo je grad marginalaca, marginalci su dali najviše ovom gradu i nadam se da mi i dalje tomu pripadamo.

Magdalena Vodopija (foto: Tanja Draškić Savić)

- Kad govorim o Sajmu, moram govoriti o Puli. Vrlo sretan trenutak u ovo nemirno vrijeme. Lijepo je biti na margini, ovo je grad marginalaca, marginalci su dali najviše ovom gradu i nadam se da mi i dalje tomu pripadamo. Priključuju nam se drugi i drugačiji, različiti, svi oni koje volimo primati u ovome gradu. Zahvaljujem izdavačima, za koje govore da ne postoje više, da su pokleknuli, a vi ćete vidjeti kad uđete u ovu, sada palaču knjige što su oni učinili. Mi promoviramo manjinski duh u svemu, pa tako i u izdavaštvu. Naravno, i naši autori koji dolaze svi su redom osobenjaci, svi su redom svoji, svi vole prostor na kojem mogu slobodno govoriti, a ovdje u Puli to doista mogu, rekla je Magdalena Vodopija.

Posebno je zahvalila Grupaciji nakladnika stručne i znanstvene literature. Posvetila je Sajam autorima koji više nisu među živima, Predragu Matvejeviću, Slavku Goldsteinu, Voji Radoičiću i velikom prijatelju Sajma, Dušanu Karpatskom.

Čast otvaranja Sajma pripala je velikom piscu i intelektualcu Igoru Mandiću. „On piše već dugo, posvećeno i opsesivno. Kritičke tekstove, dnevničke zapise, feljtone. Polemizirao je, ispovijedao se i svađao, dosljedan vlastitim principima, uvijek u oporbi, uvijek prsta uperena u glupost i licemjerje. Jednako oštar prema sebi kao i prema drugima“, najavio je voditelj Igora Mandića.

Igor Mandić (foto: Tanja Draškić Savić)

Predsmrtni dnevnik Mandić Igor

Mandić je posebno pozdravio žene, koje su, kako je rekao, najveće obožavateljice književnosti u cijelom svijetu, pa tako i kod nas.

- Neki zlobnici će me pitati zašto baš ja, zato jer mi je u posljednje vrijeme, nakon tolikih pustih godina pisanja, jedna knjiga u zadnji čas upalila."Predsmrtni dnevnik" je tu i zbog uspjeha te knjižice, sada na svim mogućim prodajnim mjestima u Hrvatskoj, dobio sam privilegiju da se ovdje pojavim. Ali, ima još nekoliko razloga koje ću vam reći: jedan od najvažnijih je taj da sam ja knjižarski sin. Ja sam niknuo među knjigama, ja sam se rodio među knjigama, u knjigama, na knjigama, ja sam stalno na knjigama od svoje prve godine života. Moj otac je bio vlasnik knjižare i papirnice u Šibeniku. Vezan sam s knjigama od rođenja, jer su uz moj krevet i moje uzglavlje bila djela koja je otac nosio iz knjižare.

Druga dobra karakteristika koja me kvalificira da se ovdje pojavim je ta jer je moja mater iz Premanture. Moja mati zajedno s ocem učila me pismenosti i ona me uputila u svijet knjiga. Kao knjižarski sin i sin ovoga kraja, ja sam krvno vezan uz ovaj kraj, dakle uz Pulu koju sam obožavao i u koju sam dolazio puno puta, kao i na ovaj Sajam. Vrlo je dobro da Pula održava ravnotežu s drugim sajmovima u regiji i s njom se nema tko takmičiti. Pulski Sajam striktno je i dobro vezan uz knjigu, uz promocije autora i ja, kao jedan među njima, dobio sam tu čast da vas ovdje pozdravim i da otvorim ovaj Sajam, rekao je Igor Mandić.

Ceremonija svečanog otvorenja nastavila se u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja, među knjigama i brojnom publikom koja je uživala u glazbenim izvedbama Darka Rundeka i Isabel. 23. Sa(n)jam knjige u Istri tako je otvoren svojevrsnim koncertom uz glazbu, knjige i prijatelje.

Izvor: Sa(n)jam knjige u Istri

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –