Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 09.11.2017.

Objavljene nominacije za nagradu Libar za vajk
Održava se
08.11.-08.12.2017.

Na stranici Sa(n)jam knjige u Istri objavljene su nominacije za nagradu Libar za vajk. Čitatelji između ponuđenih naslova biraju one za koje smatraju da će ostati „za vajk“, zanavijek, kao vrijedni dio kućne biblioteke.

Prvu selekciju knjiga napravio je stručni ocjenjivački sud u kojem je četvero renomiranih knjižara iz Hrvatske, Vlatka Balinčić (Knjižara Planetopija), Dražen Dabić (Knjižara  - antikvarijat Bibliofil), Dragana Vujatović (Superknjižara) i Ivica Vuletić (Knjižara Nova). Svaki od njih odabrao je po 15 naslova te ih nudi publici na glasanje.

U konkurenciji su bili knjižni naslovi nakladnika koji će sudjelovati na 23. Sa(n)jam knjige u Istri, a objavljeni su u razdoblju od 1. listopada 2016. do 1. listopada 2017. godine. Na taj način moglo je biti izabrano najviše 60 naslova, a budući da se neki od njih podudaraju, odabrano je ukupno 43 naslova sveukupno 28 izdavača.

Nagrada Libar za vajk namijenjena nakladnicima uključuje, osim skulpture koju je oblikovao dizajner Mauricio Ferlin, i novčanu nagradu u iznosu od 15 tisuća kuna. Autor kao nagradu također dobiva skulpturu i novčanu nagradu u iznosu od 5 tisuća kuna te boravak u prvoj pulskoj rezidenciji za autore Azil Giardini 2 u trajanju od 15 dana. Novčani dio nagrade osigurao je sponzor, Arena Hospitality Group.

Osim što je priznanje, Libar za vajk ujedno je i nagradna igra za publiku Sajma. Čitateljska publika koju čine kupci knjiga na stranici sanjamknjige.hr te kupci knjiga na samom 23. Sa(n)jam knjige u Istri, glasa za Libar za vajk u razdoblju od 8. studenog do 8. prosinca 2017. te time sudjeluje u nagradnoj igri. Troje najsretnijih čiji glasački kuponi budu izvučeni iz bubnja dobit će kao nagradu paket najboljih knjiga Sajma.

Glavni cilj ove jedinstvene nagrade u Hrvatskoj, koja povezuje autore, nakladnike, knjižare i publiku, je isticanje iznimnih nakladničkih projekata. Nagradom se želi istaknuti knjige koje nisu isključivo komercijalne, ali su  dostupne i relevantne na tržištu, knjige koje će u bibliotekama čitatelja ostati čuvane i korištene više generacija te pridonositi ukupnom poimanju naše kulturne baštine.

Libar za vajk, nagrada je koju je prije dvije godine utemeljila Udruga Sa(n)jam knjige u Istri. Dosadašnji su dobitnici Miljenko Jergović za knjigu Sarajevo, plan grada i Olja Savičević Ivančević za knjigu Pjevač u noći.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –