Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 21.04.2017.

Svečano otvorena Noć knjige 2017. - preuzmite programsku knjižicu!

Noć knjige 2017. - Margareta Peršić i Mišo Nejašmić

U petak, 21. travnja u 12 sati, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu svečano je otvorena šesta po redu Noć knjige, manifestacija koja povodom Međunarodnog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige u središte svojega interesa stavlja knjigu, čitanje i čitatelja. Ove se godine manifestacija održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a njezin program tradicionalno podržava i Odjel za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

Okupljene je najprije pozdravila ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić, koja je istaknula kako je potrebna suradnja da bi se zajedničkim snagama utjecalo na mijenjanje politika prema knjizi, kao i na promjenu u društvu koje knjigu treba prigrliti. U tim nastojanjima nužna je suradnja sviju koji se knjigom bave: knjižničara, nakladnika, autora, knjižara, prevoditelja, i naravno, nadležnih institucija.

U ime organizacijskog odbora Noći knjige 2017. skupu se obratio Slavko Kozina, vijećnik zajednice Nakladnika i knjižara HGK, koji je, između ostalog, najavio i prvi Mediteranski festival knjige u Splitu, koji će se održati od 3. do 7. svibnja.

Ministrica kulture, dr. sc. Nina Obuljen-Koržinek, ovom prilikom i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, najavila je skoro donošenje dugo iščekivane Nacionalne strategije poticanja čitanja.

Na svečanom otvorenju predstavljeni su i najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj, koje za organizatore manifestacije provodi GfK – centar za istraživanje tržišta. Istraživanje je, između ostalog, pokazalo da raste broj nezainteresiranih za knjige, dok se smanjuje broj onih koji knjige ne kupuju iz financijskih razloga.

Primjere dobre prakse poticanja čitanja predstavila je Snježana Berak, predsjednica Hrvatskoga čitateljskog društva, čiji je „Čitalački program za roditelje i djecu u kaznionicama“ nedavno osvojio Nagradu za inovativnu promociju čitanja u Europi 2017., koju dodjeljuje najveća svjetska organizacija za promicanje pismenosti ILA – International Literacy Association.

Svoje djelovanje predstavila je i Udruga za promicanje potreba i djece i mladih Smiješak za sve, koja u suradnji s udrugom Portić organizira i provodi projekt „Pripovjedač/ica priča za laku noć u Dječjoj bolnici Srebrnjak“ u Zagrebu i na pedijatrijskom odjelu KBC-a Sestre milosrdnice.
 

Noć knjige 2017. organizira se šestu godinu zaredom, a ovoga puta trajat će od 21. do 24. travnja. Najdulja kulturna noć u Hrvatskoj obilježit će se u čak 234 grada i mjesta širom zemlje, a više od 500 organizatora njezinim je povodom priredilo čak 1050 različitih programa i prodajnih akcija.

Organizatori Noći knjige 2017. su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena.

Realizaciju manifestacije financijski su pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb.


Programe i prodajne akcije, kao i sve drugo vezano uz Noć knjige 2017. potražite na http://nocknjige.hr  i  http://facebook.com/nocknjige.hr

Prethodna Slijedeća

Foto: Nina Đurđević

Foto: Nina Đurđević

Foto: Nina Đurđević

Foto: Nina Đurđević

Foto: Nina Đurđević

Foto: Nina Đurđević

Foto: Nina Đurđević

Foto: Nina Đurđević

Foto: Nina Đurđević

Foto: Nina Đurđević

Foto: Nina Đurđević

Foto: Nina Đurđević

– Noć knjige 2017. - programska knjižica –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –