Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 09.12.2009.

Svečano predstavljanje Hrvatske enciklopedije
Održava se
10.12.2009.

Leksikografski zavod 'Miroslav Krleža' predstavit će u četvrtak 10. prosinca 2009., "Hrvatsku enciklopediju", koja je posljednjim, 11. sveskom, koji je iz tiska izišao u kolovozu 2009. godine, zaokružila cjelinu od slova A do Ž.

Predstavljanje će se održati u Muzičkoj dvorani u Zagrebu, Frankopanska 22-24, s početkom u 10 sati.

Događaju će nazočiti predsjednik RH Stjepan Mesić, a prisutnima će se obratiti glavni ravnatelj Zavoda Vlaho Bogišić, glavni urednik Hrvatske enciklopedije Slaven Ravlić i predsjednik Stjepan Mesić.

U 11 svezaka "Hrvatska enciklopedija" obuhvaća 9320 stranica sa 67 077 članaka na 1 059 038 redaka teksta. "Hrvatska enciklopedija", nova velika opća enciklopedija Leksikografskoga zavoda, njegovo je temeljno izdanje i jedan od središnjih, trajnih programa nacionalne kulture. Ona je, kao peti takav pothvat na hrvatskome jeziku, nastavak šezdesetogodišnje tradicije opće hrvatske enciklopedije, koja počinje s Ujevićevom "Hrvatskom enciklopedijom", nastavlja se s dva izdanja "Enciklopedije Leksikografskog zavoda" i "Općom enciklopedijom".

"Hrvatska enciklopedija" započeta 1999., kroz 11 knjiga, zapravo je opća enciklopedija s pojačanom nacionalnom sastavnicom. Daje proširen, osvježen i pouzdan prikaz hrvatske povijesti i kulture, geopolitičkoga smještaja, prirodnih bogatstava i prirodnih ljepota Republike Hrvatske, njezinih zemljopisnih obilježja i gospodarstva.

Ona je djelo mnogostruke namjene i sveobuhvatan izvor preglednih i cjelovitih informacija o ukupnosti ljudskog znanja i umijeća. Prikazuje bitne činjenice iz svih ljudskih djelatnosti, iz svih znanosti i umjetnosti. Govori o čovjeku, o živom i neživom svijetu našega planeta, o svemiru i o svim područjima duha, od povijesti, arheologije, jezikoslovlja i matematike do kemije i biomedicine, informatike i astronomije. Pregledna, pouzdana, točna i vjerodostojna enciklopedija.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –