Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
E-Knjiga • Piše: N. Bartolčić • 29.08.2013.

Sveučilišni studij Alma Mater Europaea i u Hrvatskoj - studentima tablet na dar
Održava se
01.01.1901.

Hrvatska je postavši članicom Europske unije dobila različite mogućnosti za suradnju i približavanje novim edukacijskim programima. U sjedištu Europske akademije znanosti i umjetnosti u Salzburgu predsjednik Akademije prof.dr. Felix Unger, koji ujedno obavlja dužnost predsjednika Alma Mater Europaea, predstavio je hrvatskim novinarima program sveučilišnih studija koji će od rujna biti na raspolaganju i hrvatskim studentima.

Europska akademija znanosti i umjetnosti okuplja 29 nobelovaca i više od 1300 renomiranih znanstvenika i osnovala je sveučilišni studij Alma Mater Europaea. Studij će u Hrvatskoj prvo otvoriti svoja vrata polaznicima u Bjelovaru i Karlovcu, a potom i u drugim gradovima.


"Sukladno strategiji Europske unije, cilj nam je započeti razmjenu znanja i iskustava u manjim centrima u kojima ne postoje sveučilišni studiji, ali gdje postoji volja građana za stjecanjem novih znanja uz rad ili samostalno. Upravo im Europska akademija znanosti i umjetnosti, kroz studij Alma Mater Europaea, omogućava edukacijski program koji pojedincima pruža šansu za pozicioniranje na još neotkrivenom europskom tržištu rada.

Prateći razvoj novih tehnologija, prvi smo studij u Hrvatskoj koji studentima daruje iPad, tabletno računalo, kako bismo im olakšali učenje, ali i kako bismo podignuli razinu društvene svijesti o potrebi očuvanja okoliša. To je, ujedno, i prvi studij u Hrvatskoj na kojem će se snimati sva predavanja, a studenti će ih imati priliku ponovno pregledavati. Također, putem iPada studenti će moći sudjelovati u raspravama s profesorima i studentima. Ovim studijskim programima nastojimo postaviti i nove sveučilišne standarde“, rekao je prof. dr. Jurij Toplak, predstojnik Europskog poslovnog studija Alma Mater.

U svojem uvodnom izlaganju, predsjednik Europske akademije znanosti i umjetnosti, prof. dr. Felix Unger, još je jednom čestitao građanima Republike Hrvatske na ulasku u Europsku uniju te je naglasio važnost povezivanja država članica kroz edukacijske procese. Posebnim značajem smatra i činjenicu da je predsjednik Republike Hrvatske, prof.dr. Ivo Josipović, nedavno postao protektor Europske akademije znanosti i umjetnosti.

Zahvaljujući predanom radu dugogodišnjeg rektora Sveučilišta u Mariboru, prof. dr. Ludvika Toplaka, Slovenija je među prvima prepoznala vrijednosti ovog studija. "Hrvatska i Slovenija povezane su stoljetnim vezama kroz ljude, ekonomsku i kulturnu razmjenu, a u novijoj povijesti i kroz znanstvenu suradnju. Upravo sam zbog toga predložio Europskoj akademiji znanosti i umjetnosti otvaranje studija u Hrvatskoj. Cilj nam je do proljeća sljedeće godine u ovaj proces uključiti još dva hrvatska grada.“, rekao je prof. dr. Ludvik Toplak.

U Hrvatskoj će se ove godine izvoditi diplomski program Europske poslovne studije. Završetkom studija studenti će steći akademsku titulu magistra europskih poslovnih studija.

Više informacija možete pronaći na internetu (almamater.si i almamater.hr), a očekuje se da će prva generacija studenta brojiti 200 osoba. Upisi traju do 15. rujna.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –