Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 17.04.2018.

Talijanska književnica Francesca Melandri gostuje u Zagrebu
Održava se
19.-20.04.2018.

Francesca Melandri u Zagrebu

Eva spava Melandri Francesca

Nakladnička kuća Fraktura u Zagreb dovodi Francescu Melandri, poznatu talijansku  autoricu scenarija, dokumentarnih filmova i romana.

Tribina Razotkrivanje s Francescom Melandri, održat će se u četvrtak, 19. travnja s početkom u 18.30 sati u Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu, Preobraženska 4.
Razgovor s Francescom Melandri, uz simultani prijevod s talijanskog, vodit će Seid Serdarević.

Dan kasnije, u petak 20. travnja, u književnom klubu Booksa (Martićeva 14d, Zagreb) razgovor s autoricom Francescom Melandri i prevoditeljicom Anom Badurinom na engleskom jeziku vodit će Dunja Kučinac. Tom će prilikom autorica predstavit svoj roman "Eva spava".


Prvijenac Francesce Melandri "Eva spava" mozaik je dirljive ljubavne priče, intrigantne obiteljske sage i uzbudljivog prikaza povijesti. Roman na zanimljiv način prikazuje prošlost, sadašnjost i običaje prostora koji odudara od naše tipične slike Italije.

Nakon neočekivanog telefonskog poziva u zoru na Veliku subotu, Eva bez razmišljanja sjeda u vlak i kreće na gotovo tisuću i pol kilometara dug put iz svojeg rodnog Südtirola/Alto Adigea do Kalabrije. Tajnoviti odlazak ispravlja trideset godina staru nepravdu, kad je njezina majka Gerda poštaru vratila maleni paket umotan u smeđi papir lakonski ustvrdivši da Eva spava. No Gerdu ne treba prestrogo suditi – odrasla je uz bezosjećajnog oca, bivšeg nacista, i brata, južnotirolskog terorista, a sa šesnaest je počela rintati u kuhinji hotela u Meranu. I dok su Gerdin život obilježila povijesna previranja na sjeveru talijanske države, Eva konačno ima priliku poravnati račune na njezinu krajnjem jugu...

 

Francesca Melandri, (c) Fraktura

Viši od mora Melandri Francesca

Francesca Melandri rođena je u Rimu 1964. Autorica je scenarija, dokumentarnih filmova i romana. Prvi roman "Eva spava" (Eva dorme), objavljen 2010., čitatelji i kritika dočekali su pohvalama. Preveden je na više jezika, a osvojio je i brojne nagrade, uključujući i onu časopisa Elle za najbolji roman 2011. U svom drugom romanu "Viši od mora" (Più alto del mare, 2012.), objavljenom na hrvatskom 2014., Melandri stvara iznimne psihološke portrete baveći se intimnom tragedijom onih čiji su bližnji u zatvoru. Ovaj roman također je osvojio više nagrada nagrada, među kojima je Premio letterario nazionale Rapallo Carige 2012. Njezin treći roman, "Sangue giusto", objavljen je 2017.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –