Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 17.09.2020.

Top lista knjiga – pogledajte koje su se knjige najviše kupovale u kolovozu

Top lista knjiga

Naš projekt "Top lista knjiga - prema podacima o prodaji u knjižarama" iz mjeseca u mjesec raste i napokon u Hrvatskoj nakon 15-ak godina ponovno imamo reprezentativni uzorak iz kojeg je vidljivo koje se knjige najviše kupuju/prodaju u najdominantnijem kanalu prodaje – knjižarama (što uključuje i knjižarsku internetsku prodaju). Istraživanja pokazuju da čitatelji odluku o kupnji najčešće donose na mjestu kupnje odnosno u knjižari, a distribucija i prodaja kroz knjižarsku mrežu u Hrvatskoj čini oko 47% prodajnog udjela. U ovom trenutku Moderna vremena zaprimaju izvješća o prodaji iz 33 knjižare, samostalnih ili u sklopu knjižarskih lanaca, a uskoro bi se broj knjižara koje šalju podatke trebao udvostručiti.

Iako se početkom pandemije koronavirusa i lockdowna činilo da će se knjižna branša teško othrvati ovoj novoj krizi, srećom pa se ispostavilo (barem za sada) da je mjera zatvaranja knjižara (u fizičkom obliku prodaje) bila kratkotrajnija nego što se očekivalo, kao i da je tijekom i nakon privremenog zatvaranja veći broj knjižara barem znatno povećao svoju prodaju preko interneta, iako im je u ukupnim brojkama prodaja značajno ili drastično pala. No, već s krajem travnja i početkom svibnja knjižare su se ponovno otvorile i krenuo je postepeni oporavak, tako da smo prestanak lockdowna uzeli i kao početak mjesečnog prikupljanja i prezentacije podataka kroz Top listu knjiga.

U idućim danima/tjednima analizirati ćemo podatke koje smo prikupili od početka "novog otvaranja" do danas, nastojati iščitati dobre i loše trendove koji su vidljivi u periodu od travnja do kolovoza (neki trendovi su prisutni još od prije), koje su se knjige i tematske niše pokazale kao dominantne u prodaji a kojih skoro da i nema, te što se događa u manje komercijalnim tematskim nišama, kako se prodaju knjige hrvatskih pisaca i slično.

A do tada, pogledajte rezultate prodaje u mjesecu kolovozu, za koji možemo ukratko reći da su ga osim nekih vrlo traženih ovoljetnih noviteta ("Lanac" Adriana McKintyja, "Premijerka" Jadranke Kosor, "Arsen: Čovjek kao on" Zlatka Galla, "Ludilo gomile" Douglasa Murrayja, "Divlje i tvoje" Olje Savičević Ivančević, "Što sam naučio na planini" Milana Majerovića-Stilinovića, "Moja sretna hrana" Maje Brekalo, "Gregov dnevnik - Obiteljski odmor" Jeffa Kinneyja, "Što je bubamara čula na moru" Julie Donaldson...), "Kada tijelo kaže ne" Gabora Matéa... obilježili i nastavak stabilne prodaje knjiga Bekima Sejranovića (upravo su objavljena njegova "Sabrana djela" u pet knjiga), "12 pravila za život" Jordana Petersona, "Moja igra" Luke Modrića, "U malu je uša đava" i "Oni" Tisje Kljaković Braić, "Vaše kompetentno dijete" Jespera Juula i drugih.

Nakon što nam početkom idućeg mjeseca pristignu podaci za mjesec rujan vidjet ćemo koliko se dobro prodaje novi roman Elene Ferrante "Lažljivi život odraslih" i može li nadmašiti za sada u ovoj godini daleko najprodavaniju knjigu, do sada neprikosnoveni hit "Kako manje misliti" Christel Petitcollin.


* Projekt Top lista knjiga temelji se na većem broju generiranih top-listi segmentiranih po različitim tematkim ili žanrovskim kriterijima, koji odražavaju i raznolikost interesa šire čitateljske publike. Najprodavanije naslove trenutno je moguće pregledavati kroz pojedinačne top liste iz područja: Publicistika / Književnost / Hrvatska književnost / Knjige za djecu i mlade / Slikovnice / Djeca i roditelji / Društvo, politika, povijest / Biografije i memoari / Popularna znanost i tehnologija / Mentalni i duhovni razvoj / Putopisi i putovanja / Hrana i kuharice. U pripremi su i druga razvrstavanja/liste.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –