Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 16.06.2021.

Top lista najprodavanijih knjiga u knjižarama u mjesecu svibnju 2021.

Top lista knjiga - svibanj 2021.

Čini se da su travanjski šušur oko Noći knjige, uz koji se nadovezala i akcijska prodaja Knjiga svima i svuda, ostavili ponešto traga na prodaju u knjižarama u mjesecu svibnju, jer očito da je travanjska prodaja uz brojne i velike akcijske popuste ispraznila novčanike kod dijela knjigoljubaca. To se uvijek odražava u mjesecu koji dolazi, ponekad i na duži period, a kako istovremeno produkcija novih kupcima atraktivnih naslova proteklog mjeseca nije bila prevelika moglo bi se reći da svibanj i nije baš svima ispunio očekivanja. No, knjige se kupuju i vjerojatno su neki već pripremili zalihu knjiga za ljetne mjesece i godišnji odmor. 

No, treba imati na umu i da je u porastu prodaja koja se događa mimo knjižarske mreže, brojne su "neslužbene" sajamske rasprodaje i čini se da se Sporazuma o jedinstvenoj cijeni knjige pridržava sve manji broj nakladnika (i knjižara), ali to je nešto čime bi se trebala baviti Zajednica nakladnika i knjižara.


** Projekt "Top lista knjiga – prema podacima o prodaji u hrvatskim knjižarama" nakon projektiranja i postavljanja potrebne IT infrastrukture počeo je s objavljivanjem rezultata u lipnju 2020. godine, nakon što su knjižare krajem travnja i početkom svibnja 2020. ponovno otvorile vrata nakon popuštanja lockdowna iz ožujka. Od tada, iz mjeseca u mjesec, donosimo pregled knjižarske prodaje na reprezentativom uzorku od 35 knjižara, samostalnih ili u sklopu knjižarskih lanaca, a rezultate prezentiramo u vidu 12, općenitih i tematskih top lista najprodavanijih knjiga.

TOP LISTA - SVIBANJ 2021.

PUBLICISTIKA

Pogled na liste publicističkih i naslova iz književnosti pokazuje da se znatan broj knjiga koje smo izdvojili u pregledu najprodavanijih knjiga u travnju i dalje ostao na približno sličnim pozicijama, osim što je knjige najprodavanijeg trojca Davor Rostuhar - Jordan B. Peterson - Christel Petitcollin na vrhu preskočila knjiga Mylene Desclaux "Zašto su Francuskinje mlade i u pedesetima?", a da će idućih mjeseci prevladavati i lakše ljetno štivo svjedoči i nova knjiga televizijske voditeljice Antonije Blaće "#LjetoBezParea" koje je odmah uskočila među TOP 10 publicistike.

Iako je za sada ušla u distribuciju tek u dijelu knjižara, prodajni potencijal pokazala je i knjiga "Hajdučka legenda" koju je Miljenko Smoje napisao još 1971. godine. Za pretpostaviti je da će mnogi posegnuti i za ilustriranom adaptacijom u boji knjige "Sapiens : Rođenje čovječanstva" Yuvala Noaha Hararija, a dobro je krenula i knjižica "Mudrost pustinje : Pustinjski oci ranog kršćanstva" Thomasa Mertona

TOP LISTA - SVIBANJ 2021.

KNJIŽEVNOST

Charlie Mackesy s knjigom "Dječak, krtica, lisica i konj" već se nekoliko mjeseci ne skida s vrha top liste najprodavanijih književnih dijela, a na poziciju broj 2 odmah je skočio  povijesno-fantastični roman, gorko-slatka ljubavna priča "Nevidljivi život Addie LaRue" V. E. Schwab. Od prošlomjesečnih noviteta odlično su krenuli i romani Julie Caplin "Mala čajana u Tokiju", "Mali dućan u Cockleberry Bayu" kojeg potpisuje Nicola May te "Jedne ljetne noći" Victorie Hislop.

U TOP 20 djela hrvatske književnosti gdje i dalje vrh čuva Tisja Kljaković Braić s longsellerom  "U malu je uša đava" najveći skok napravio je Elvis Bošnjak s romanom "Gdje je nestao Kir", a njemu se pridružio Edo Popović s romanom "Kako sam brojio ružičaste robote". Zanimljivo je da su na listu ušla i nova izdanja dva najveća hit majstora starije generacije, Gorana Tribusona koji ima novi roman "Vilinska priča" i novo izdanje romana Pavla Pavličića s početka 1990-ih "Rupa na nebu".

TOP LISTA - SVIBANJ 2021.

OSTALA IZDANJA

Knjige za djecu i mlade konstantno se solidno prodaju, no nedostaje nekih novih izdavačkih dobro pogođenih izdanja, i kao da se sve vrti oko nekoliko globalno populanih serijala, dok se nova izdanja domaćih autora/ca teško probijaju na liste najprodavanijih naslova.

Među slikovnicama za one najmlađe izdvojila se "Ljutiš li se često? : SOS za roditelje - savjeti psihologa" autorica Federice Nuccio, Chiare PiroddiRoberte Vottero, dok među knjigama za nešto stariju mlađu publiku veseli vrlo dobar start knjige Krešimira Mišaka "Čudno! : Almanah misterija i čudesa", koja se reklamira i kao 'Na rubu znanosti za mlade' (prema nazivu popularne Mišakove tv-emisije za odraslu publiku).

Roditelji koji muku muče s odgojem svojih mališana uvijek se mogu pouzdati na longseller Jespera Juula "Vaše kompetentno dijete", dok je svoju publiku očito pronašao i John Medina s priručnikom "Pravila mozga za razvoj djeteta". A da odrastanje ne ispisuje uvijek i sretnu priču svjedoči i dirljiva biografska knjiga "Matija: Dnevnik jedne mame" Dijane Brnčić.

Naravno, još je mnogo knjiga na našim top listama (ima ih čak 12!) pa provjerite koje biste od najprodavanijh knjiga i sami kupili ili poklonili nekome.
 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –