Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 13.09.2019.

Tragom prijevoda: Igor Buljan i Ita Kovač
Održava se
16.09.2019. u 18h

Jakovljeve ljestve Ulicka Ljudmila
Život bez kraja Beigbeder Frederic

Tribina Tragom prijevoda posvećena prevoditeljima i prevoditeljicama koji svojim iznimnim prijevodima obogaćuju književnost na hrvatskom jeziku, održat će se u ponedjeljak 16. rujna u 18 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva 5).

Igoru Buljanu možemo zahvaliti što na hrvatskom jeziku možemo uživati u djelima jedne od najprevođenijih i najnagrađivanijih ruskih prozaistica, velike majstorice Ljudmile Ulicke (koja gostuje na Festivalu svjetske književnosti 2019). Na rujanskoj tribini predstavit će svoj prijevod njezina romana "Jakovljeve ljestve" (Fraktura, 2019.), obiteljske sage kroz koju nam autorica približava rusko-sovjetsku povijest prošlog i početka ovog stoljeća te povijest svoje obitelji, ali u koju je utkala i vječno filozofsko pitanje ljudske slobode. Od prevoditelja ćemo doznati kako je bilo broditi uzburkanim morem velike priče o malim ljudima koja se oslanja na iskustva tradicionalne ruske literature na svjež i suvremen način.

Ita Kovač zaslužna je za hrvatske prijevode romana nestašnog dečka francuske književnosti Frédérica Beigbedera, a svojim će nas prijevodom djela "Život bez kraja" (Naklada OceanMore, 2018.) odvesti na Zapad, u suvremenu Francusku koja gleda prema budućnosti i vječnosti, u potragu za izvorom mladosti, besmrtnošću i produžavanjem života. Beigbeder ovu veliku temu prožima prepoznatljivim humorom, a intrigantnom pričom, utemeljenom na suvremenim znanstvenim spoznajama o potrazi za mladošću, poziva nas na ozbiljno promišljanje. Prevoditeljica će publici približiti prevodilački proces u kojem se borila s temama poput pomlađivanja stanica, produženjem telomera, ubrizgavanjem matičnih stanica, oksigenacijom krvi, 3D printanjem organa, transplantacijom humaniziranih organa iz svinje, implantatima s umjetnom inteligencijom, fuzijom čovjeka i robota korištenjem digitalno spremljena
DNK-a...

Tribinu moderira Ana Badurina.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –