Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 29.04.2024.

Treće i najveće Brdo knjiga u Samoboru!
Održava se
16.-19.05.2024.

Bez daha Krakauer Jon
Srce mog medvjeda Majerović-Stilinović Milan

Festival “Brdo knjiga” treću godinu zaredom održava u Samoboru i Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Od četvrtka 16. do nedjelje 19. svibnja Samoborce i njihove goste očekuje raznovrstan program nadahnut planinama: predstavljanja knjiga i razgovori s autorima, izložbe, radionice za djecu i odrasle, izleti, prodajna izložba knjiga, glazbeni nastupi i ekskluzivni sadržaji. 

U programu svečanog otvorenja 16. svibnja na velikoj pozornici samoborskog Centra za mlade Bunker novu veliku monografiju „Planine / Mountains“ predstavit će njezini urednici Stipe Božić i Alan Čaplar. Uz nastup benda Pavel, publiku tu večer čeka i ekskluzivno pred-premijerno prikazivanje epizode „Biokovo“ iz druge sezone serijala „Planine“ koja se najesen vraća na HRT-ove ekrane. Voditelj epizode Vedran Mlikota također dolazi na pozornicu Brda predstaviti nam tu izazovnu planinu i svoje društvo na njoj.

U petak 17. svibnja HGSS-ovci će predstaviti novi zemljovid Samoborskog gorja uz kojeg će uživanje u samoborskoj okolici za sve posjetitelje biti ugodnije i sigurnije. Publiku festivalski program potom vodi do Velebita, i to do njegovih zadnjih stočara i ostataka života njihovih predaka. Arheologinja Maja Grgurić-Srzentić i fotograf Marko Lorenzo Blaslov iz Zadra, s Paklenice i Velebita donose projekt „Blago Velebita“, uz odgovore na pitanja što je to blago danas i kako ga se – tko – čuva za budućnost. Slijedi još jedan duet na pozornici Bunkera: otkad je preselila u Hrvatsku, njemačka spisateljica i pjesnikinja Anne-Kathrin Godec očarana je kršom baš kao i novinar, publicist i karstolog Ivo Lučić. Oni će publici kroz prozu, poeziju i priče prenijeti svoju ljubav i aktivizam usmjeren na očuvanje krških fenomena, bile to škrape ili špilje i najviše planine Hrvatske i susjednih zemalja.
 
Program u Bunkeru bogat je i u subotu 18. svibnja. Milena Zajović, selektorica programa Cinehill Film Festivala, i lovkinja Morana Zibar, ambasadorica prijateljskog planinskog festivala predstavit će nam novi dom za nekadašnji Motovun Film Festival i točno odgovoriti na sva pitanja o njemu, a posebno zašto se preselio na Petehovac i Delnice i što nas tamo čeka ovog ljeta? Nakon tog zabavnog poziva u Gorski kotar, ide se na još veće nadmorske visine. U goste dolaze Iris i Darija Bostjančić, prve sestre koje su se zajedno popele na Mount Everest, te Darko Berljak, vođa brojnih hrvatskih himalajskih ekspedicija. Povod za njihovo ponovno okupljanje je novo hrvatsko izdanje knjige „Bez daha“, jedne od najčitanijih alpinističkih knjiga svih vremena, američkog autora Jona Krakauera. Nju će se, kao i mnoge druge knjige planinske tematike, moći kupiti na bogatom štandu Brda knjiga. A kao šlag na kraju „službenog“ programa, iz susjedstva dolazi Viki Grošelj, vrhunski slovenski alpinist koji se popeo ne samo na Everest, nego na čak deset vrhova viših od 8000 metara. Viki je i autor 19 knjiga, a ovom  će prilikom predstaviti najnoviju, „Moje 33 ekspedicije“.

Program Brda knjiga ne događa se samo u centru Bunker: u Samoborskom muzeju i ove će godine u četvrtak i petak ujutro Ivana Miškulin, koordinatorica projekta Hrvatskih šuma „Škola u šumi – šuma u školi“ kroz radionice djeci približiti šumske tajne.

Naravno, tu su i omiljeni izleti, jer ovo je festival na kojemu se posebno rado i veselo hoda uzbrdo: u subotu 18. svibnja od 9 sati Brdo vas zove na pješački izlet u PP Žumberak – Samoborsko gorje, uz organizirani prijevoz iz Samobora. U ponudi su dvije opcije za hodanje, nakon kojih će u posjetiteljskom centru Javne ustanove Eko-centar Budinjak autor Igor Eterović predstaviti svoju knjigu “Filozofija i bioetika planinarenja”, i to u razgovoru s novinarkom Mijom Dropuljić. Ove godine u organizaciji izleta uz PP Žumberak – Samoborsko gorje, festivalu se priključuje samoborska udruga Djeca za bolji svijet pa očekujte mnogo zdrave akcije i dobre mladenačke energije.
  
Zadnji dan festivala, nedjelja 19.5. i ove je godine rezervirana za popularno „Kulturno uzdizanje na Samoborsko gorje“. Ove se godine ležerno hodanje i druženje gostiju festivala zbiva na kružnoj pješačkoj turi iz Novog Sela Okićkog. Kreativne pauze tijekom kojih će se čitati ulomci iz poznatih planinskih knjiga neizostavan su dio svakog uzdizanja, a ispred planinarskog doma dr. Maks Plotnikov pod Okićem dobrom glazbom će ga začiniti i zagrebački glazbeni dvojac La Papa, „nastao u svrhu podizanja morala i borbe protiv loše volje“. 
 
Organizator festivala, izdavačka kuća Libricon iz Zagreba i Pučko otvoreno učilište Samobor kao suorganizator pozivaju sve na čitanja u samoborskom Centru za mlade Bunker i hodanje po okolnom gorju. Više zbilja ne morate razmišljati kamo ćete za taj vikend: Brdo knjiga rješava sve dileme!

Svi su festivalski sadržaji za posjetitelje besplatni.

Za subotnji izlet potrebna je rezervacija mjesta u autobusu, koju možete obaviti na Facebook stranici festivala.

Više informacija o festivalu, njegovim gostima i programu, potražite na web stranici Brdo knjiga!   

Festival podržavaju: Ministarstvo kulture i medija RH, Zagrebačka županija, Grad Samobor, Pučko otvoreno učilište Samobor, Turistička zajednica Grada Samobora, Hrvatski planinarski savez, Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrvatske šume, Bim sport, Aquatika Karlovac, Cetina, Lynx Craft Distillery, 3fab i Afekt.

Brdo knjiga medijski podržavaju i prate HRT, Večernji list, Tportal, Top radio, Radio Samobor i Under Dreamskies.

Jon Krakauer

Bez daha : Osobni obračun s tragedijom na Mount Everestu

  • Prijevod: Davor Ćiković
  • Libricon 10/2023.
  • 280 str., meki uvez
  • ISBN 9789538017223

Jon Krakauer bio je iskusan alpinist kad se kao plaćeni klijent, ali i novinar sa zadatkom, pridružio timu Roba Halla, jednog od najpouzdanijih himalajskih vodiča. Časopis Outside poslao ga je na Everest kako bi iz prve ruke napisao članak o rastućem broju komercijalnih ekspedicija i načinu na koji one mijenjaju uspon na vrh svijeta, ali i život stanovnika Nepala. Spletom okolnosti postao je svjedokom jedne od najvećih tragedija na Mount Everestu u povijesti, koju opisuje u knjizi 'Bez daha'.

Milan Majerović-Stilinović

Srce mog medvjeda

  • Libricon 05/2023.
  • 212 str., meki uvez
  • ISBN 9789538017216

Nakon odlično prihvaćene zbirke priča 'Što sam naučio na planini', Milan Majerović-Stilinović latio se žanra tako rijetkog u nas napisavši roman inspiriran planinom. Romanom 'Srce mog medvjeda' Majerović-Stilinović zašao je na put planinske književnosti, žanra vrlo rijetkog u ovdašnjoj kulturi. I ondje se odlično snašao. Riječ je o sagi o Gorskom kotaru i o prirodi, koja će se dugo i rado čitati. (Edo Popović)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –