Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 08.05.2023.

2. Festival knjiga i planina Brdo knjiga
Održava se
18.-21.05.2023.

Drugo izdanje festivala knjiga i planina „Brdo knjiga“ održat će se u Samoboru i okolnom gorju od 18. do 21. svibnja donoseći ljubiteljima planina, knjiga i vedrog duha bogat četverodnevni program.

Od četvrtka 18. zaključno s nedjeljom 21. svibnja u nekoliko samoborskih kulturnih i obrazovnih institucija te Parku prirode Samoborsko gorje – Žumberak održat će se program nadahnut planinama. U glavnom festivalskom prostoru, samoborskom Centru za mlade Bunker, od četvrtka do subote organizatori su pripremili brojne izložbe, predstavljanja knjiga i TV serijala, okrugle stolove i glazbeni program.

Svoje će knjige na drugom Brdu knjiga predstaviti Stipe Božić, Ana Lemić, Milan Majerović-Stilinović, Zdenko Bašić, Tatjana Šavorić, Ranko Dragičević, Nikola Horvat, Damir Šantek i Tomislav Dolušić. Iz Slovenije ove godine dolaze alpinističke legende, autori planinarskih knjiga Iztok Tomazin i Andrej Stritar.

Kao moderatori ili sudionici okruglih stolova sudjeluju pisci, prevoditelji i/ili urednici Edo Popović, Ivica Prtenjača, Roman Simić, Branislav Oblučar, Alan Čaplar, Drago Glamuzina, Dražen Klarić i Željko Žarak.

Novost je da ove godine na brdo dolaze i glumci: ulomke iz kultne britanske knjige „Živa planina“ autorice Nan Shepherd čitat će Doris Pinčić Guberović. Dijelove nove knjige Stipe Božića „Penjačevi zapisi“ čita Vedran Mlikota dok će Alen Šalinović predstaviti ulomke iz nove knjige Milana Majerovića-Stilinovića, romana „Srce mog medvjeda“

Prvog dana festivala izletnička skupina Vrapci, sastavljena od osmero renomiranih likovnih umjetnika, predstavit će svoju multimedijsku izložbu „Vrapci na brdu“.  

I na ovom se izdanju festivala organiziraju pohodi u prirodu. Za subotu 20. svibnja organiziran je izlet u Park Prirode Žumberak s kreativno osmišljenim šetnjama, a u nedjelju 21. svibnja pješačka tura u Samoborsko gorje, nazvana „Kulturno uzdizanje“ uz glazbenu pratnju, usputno čitanje knjiga i završnu feštu za sve posjetitelje i prijatelje festivala.

Samoborska knjižnica, muzej i Strukovna srednja škola također ugošćuju zanimljive goste na popratnom pred-programu i programu festivala. Ulaz na sva festivalska događanja je besplatan, a za izlete je potrebna prijava organizatorima. 

Sve novosti i najave vezane za festival pratite na festivalskoj Facebook stranici i na službenoj web stranici brdoknjiga.com
 

Organizator festivala je izdavačka kuća Libricon, a suorganizator samoborsko Pučko otvoreno učilište.

Festival podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Samobor, Grad Zagreb, Zagrebačka županija, TZ Samobora, Knjižnice grada Zagreba, Hrvatske šume, HPS - Hrvatski planinarski savez, HGSS, Arskopija i Tiskara Zelina.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –