Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 20.06.2024.

Tribina Razotkrivanje: Zoran Žmirić, 'Visoke trave' i r'n'r u Knjižari!
Održava se
20.06.2024. u 19h

Na književnoj tribini Razotkrivanje bit će predstavljen novi roman "Visoke trave" pisca, kolumnista i glazbenika Zorana Žmirića, u četvrtak 20. lipnja u 19 sati u Knjižari Fraktura u Zagrebu.

Uz autora, o knjizi će govoriti Frakturin glavni urednik Seid Serdarević. Nakon promocije pozvani ste na r'n'r koncert uz bend MCW!

Nakladnička kuća Fraktura objavila je početkom godine kultni antiratni roman Zorana Žmirića "Pacijent iz sobe 19" koji je kritika usporedila s klasicima "Zbogom oružje" Ernesta Hemingwaya i "Apokalipsa danas" Francisa Forda Coppole. Autor desetak knjiga proze, poezije i kolumni, bivši basist riječke rock-grupe Laufer, Zoran Žmirić svojim je romanima izborio finale najvažnijih domaćih književnih nagrada, a 2023. osvojio je Godišnju nagradu Grada Rijeke za iznimne umjetničke književne kvalitete koje obogaćuju kulturni život Rijeke i pronose ime grada diljem Europe.

O romanu "Visoke trave":

Dva klinca, košarkaško igralište, svađa oko toga je li bila trica – tako 1985. započinje Robertovo i Goranovo prijateljstvo, jedno od onih cjeloživotnih, baždareno da preživi mnoga razdvajanja i razlike. Nisu ih rastavile ni prve ljubavi, ni različite škole, ni to što je jedan od njih dvojice s treninga bježao u ciganske čerge, ni vojni rok, ni prvi višestranački izbori koji su jednome bili u travnju, drugome u aprilu. A onda su došle mračne devedesete. U visoke trave zarasle su spaljene kuće, linije ratišta, srušeni mostovi, nedužne uspomene i svijetla budućnost na koju ni jedan ni drugi na zgarištu bivšeg života više nisu mogli računati. Putevi će im se ponovno spojiti u Newbridgeu u Republici Irskoj, gdje su visoke trave naizgled zelenije, ali i tamo će ih sustići niz neočekivanih obrata i kušnji – od zavodljivog ciganskog svijeta irskih travellersa, preko lakog ali prljavog novca, seksa koji ima svoju cijenu, do pljački i kriminala koji bi ih mogli ili jednom zauvijek razdvojiti ili spojiti na pravoj strani života.

Zoran Žmirić

Visoke trave

  • Fraktura 05/2024.
  • 472 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533587325

'Visoke trave' Zorana Žmirića oda su prijateljstvima koja bi trebala trajati zauvijek, knjiga o generaciji kojoj su snovi nasilno ukradeni, ali ih nikad nije prestala spašavati, pa i danas ponegdje zažive u kolektivnoj memoriji, na nekim novim košarkaškim igralištima na kojima novi klinci započinju svoje romane koje će im život ispisati.  

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –