Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 18.05.2015.

Tribina Strip-tease Matka Vladanovića : Nina Bunjevac
Održava se
19.05.2015. u 19h

Na strip tribini Strip-tease Matka Vladanovića u Booksi, u utorak 19. svibnja u 19 sati gostuje Nina Bunjevac koja će predstaviti Zemlju otaca, biografski crtani roman o svom ocu, 'lovcu na Tita', djetinjstvu u Jugoslaviji i posljedicama radikalnih ideologija.

Zemlja otaca pobrala je pohvale kritičara većine svjetskih medija koji pokrivaju područje kulture, a završila je i na New York Timesovoj ljestvici najprodavanijih knjiga.

Nina Bunjevac u Booksu dolazi netom prije putovanja u Beograd gdje će predstaviti srpsko izdanje svog hvaljenog strip romana. Osim o političkoj dimenziji njezinih stripova s Ninom Bunjevac razgovarat će se i o ostalim aspektima njezina rada, specifičnostima žanra kojeg je odabrala, životu i stvaranju na dva kontinenta i ostalome.

Nina Bunjevac rođena je 1973. godine u Kanadi, a prve je umjetničke korake napravila u učionicama Škole za primenjenu umjetnost Đorđe Krstić u Nišu. Devedesete se iz Jugoslavije seli natrag u Kanadu gdje nastavlja umjetničko obrazovanje na Art Centre of Central Technical School. Godine 1997. diplomira crtanje i slikanje na Ontario College of Art and Design. Narativna komponenta njenih instalacija tražila je novi i primjereniji izraz pa je Nina karijeru slikarice, kiparice i profesorice likovnog odgoja zamijenila za karijeru strip-pripovjedačice.

Stripovi Nine Bunjevac mogu se pronaći u brojnim časopisima, antologijama i kompilacijama. Između ostaloga, objavljeni su u Komikazama, Blacku (Italija), GIUDA-i (Italija), Stripburgeru, Zone 5300 (Nizozemska), Stripolisu, ArtReviewu (UK), Asiatroma/Le Dernier Cri (Francuska), Broken Pencil, Exile, Taddle Creek (Kanada), Mineshaft i The Best American Comics (SAD).

Zbirku kratkih strip-priča naslovljenu Hladna kao led objavljuje u Srbiji (Omnibus, 2011). Zbog izrazito kritičkog stava prema radikalnim elementima srpskog društva i Srpskoj pravoslavnoj Crkvi, ova zbirka doživljava oštre kritike čitatelja čime se gotovo trenutačno potvrđuje kao jedno od najvažnijih izdanja ovoga desetljeća. Isti album, ovaj put pod nazivom Heartless, u rujnu 2012. objavljuje kod kanadskog izdavača Conundrum Press, a potom i kod francuskog izdavača Ici-même Editions.

Na 11. Međunarodnom bijenalu ilustracije 2011. godine, Nina Bunjevac prima nagradu Međunarodno Zlatno pero Beograda za naslovnicu antologije Ženski strip na Balkanu (Fibra, 2010). Za album Heartless 2013. prima kanadsku The Doug Wright Award u kategoriji najboljeg novog talenta.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –