Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 02.05.2019.

Uskoro 12. Vrisak – riječki sajam knjiga i festival autora
Održava se
12.-19.05.2019.

Riječku kulturnu ponudu u svibnuj obilježit će 12. Vrisak – riječki sajam knjiga i festival autora, čiji se središnji festivalski dio održava od 12. do 19. svibnja u prostorima Guvernerove palače - Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. 

Svečano otvorenje ovogodišnjeg Vriska održat će se 12. svibnja u 19 sati u Mramornoj dvorani Guvernerove palače uz glazbene goste The Siids. Dvanaesto izdanje donosi više od pedeset programa – predstavljanja knjiga, razgovore s autorima, dječje radionice, koncerte, izložbe i okrugle stolove. Festivalska novost je poseban program Vrisak u vrtu – koji će se u popodnevnim satima održavati u perivoju Guvernerove palače. Svakodnevno od 15 sati uz Vrisak šank i široku ponudu knjiga posjetitelji će moći uživati u opuštenoj atmosferi na otvorenom u čijoj će se ponudi pronaći i dječji kutak za male čitače. 

Vrisak u vrtu donosi i zanimljive programe različitih riječkih umjetnika, dramska uprizorenja, čitanja poezije i proze, radionice, ali i večernje koncerte i DJ večeri te razgovore sa zanimljivim autorima. Vrisak Junior – program za djecu ove će godine uz predstavljanje slikovnica biti obogaćen brojnim kreativnim radionicama za djecu.  

Više od 50 domaćih i stranih autora gostovat će u programu 12. Vriska.  Ovogodišnje inozemne goste predvode: dobitnik engleske PEN Promotes nagrade za 2016. godinu, Stephane Barroux – ugledni francuski grafički umjetnik, ilustrator stripa „Alpha“ i Kei Miller – jamajkanski književnik koji će predstaviti prvi prijevod svoje zbirke „Kartograf pokušava mapirati svoj put u Zion“ na hrvatski jezik. Djela ovih autora dio su biblioteke istoimenog trogodišnjeg projekta Na margini koji je podržao i program Kreativna Europa Europske unije.

Uz njih, u programu će sudjelovati pisci, publicisti, intelektualci, istraživači, prevoditelji i glazbenici: Veljko Barbieri, Slobodan Šnajder, Ivana Bodrožić, Jasen Boko, Darko Cvijetić, Susan Curtis, Branko Čegec, Klaus Detlef Olof, Ingrid Divković, Veljko Đorđević, Zoran Ferić, Judita Franković, Drago Glamuzina, Željka Horvat Čeč, Dorta Jagić, Drago Jančar, Damir Karakaš, Senko Karuza, Hrvoje Klasić, Mirjana Krizmanić, Tomislav Kuzmanović, Nikola Leskovar, Nenad Marjanović - Dr. Fric, Dragan Markovina, Julijana Matanović, Robert Međurečan, Miroslav Mićanović, Pavao Pavličić, Nikola Petković, Sanja Pilić, Drago Pilsel, Zoran Predin, Aleksandar Prokopiev, Borivoj Radaković, Sara Renar, Vedran Sinožić, Vladimir Stojsavljević Vaki, Frida Šarar, Damir Šodan, Marina Šur Puhlovski, Tea Tulić, Srđan Valjarević i László Végel.

Na ovogodišnjem Vrisku svečano će se 15. svibnja dodijeliti i V.B.Z.-ova nagrada za najbolji neobjavljeni roman, kada će svi posjetitelji na dar dobiti besplatan primjerak pobjedničkog romana. Dok će se središnji festivalski dio održavati u Guvernerovoj palači, dio programa očekuje nas i u Book Caffeu Dnevni boravak u Ciottinoj 12a, ali i u antikvarijatu Ex Libris – Riva Boduli 3b te ponovno i na Lošinju gdje će domaći i strani pjesnici sudjelovati u prevoditeljskim radionicama. Festival i ove godine donosi bogat program i mnoštvo književnih i kulturnih događanja, poput G-točke, glazbenog-umjetničkog programa koji nailazi na izuzetan odziv publike. 

Počeo sajamski dio uz popuste od 20 do 80 posto

Sajamski, izložbeno-prodajni dio tradicionalno počinje znatno ranije pa će se i ovoga puta tijekom cijelog mjeseca svibnja od 3. do 31. svibnja u knjižari V.B.Z. na Korzu te na književnim punktovima na Trgu 111. i Trgu 128. brigade Hrvatske vojske knjige domaćih i stranih izdavača moći pronaći po sajamskim popustima na sniženju od 20 do 80 posto.    

Također, tijekom Vriska svaki dan od 10 do 21 sat i u Guvernerovoj palači bit će otvoren izložbeno-prodajni dio s ponudom knjiga po sajamskim cijenama.

Vrisak okuplja sve relevantne hrvatske izdavače s novim naslovima i zanimljivim akcijskim ponudama na starije naslove. Knjige će se pronaći već od 10 kuna, a novi naslovi bit će sniženi 20 %. U širokoj ponudi pronaći će se i knjige na stranim jezicima, posebno Taschenova izdanja, ali i VBZ-ova biblioteka The Best of Croatian Literature u kojoj se objavljuju djela domaćih autora na engleskom i njemačkom jeziku. Poseban dio bit će posvećen i knjigama za djecu.  

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –